Ο οποιοσδήποτε έμπειρος και σωστά εκπαιδευμένος χειρουργός, μπορεί με ευκολία, απόλυτη ασφάλεια, σιγουριά και ανεξαρτήτως την ηλικία του ασθενούς, να επιλέξει για εξαγωγή και μεταφορά μόνο τριχοθυλάκια που ΔΕΝ έχουν τον υποδοχέα του συγκεκριμένου ανδρογόνου (ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη), που είναι η αιτία τριχόπτωσης στην ανδρογενετικη αλωπεκια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια αυτά, να μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ στην περιοχή που θα τοποθετηθούν και να είναι το ίδιο "γερά" και "δυνατά" όπως ήταν και στην περιοχή απ' όπου τα πήραμε.
Οι διαφορές βρίσκονται στο ότι δεν έχουν πλέον αισθητικότητα (δεν πονάνε), δεν δουλεύει ο ανελκτήρας μυς τους (δεν ανατριχιάζουν) και δεν έχουν πλέον σμηγματογόνους αδένες (δεν "λιπαίνονται").
Η πιθανότητα αλλαγής χρώματος, από σκούρο σε λευκό, με την πάροδο του χρόνου, διατηρείται κανονικά.
Η επέμβαση θεωρείται σχεδόν ανώδυνη, με τον ελάχιστο πόνο να οφείλεται αποκλειστικά στην διαδικασία χορήγησης της τοπικής αναισθησίας, κατά τις δύο φάσεις της επέμβασης (εξαγωγή και τοποθέτηση των τριχοθυλακίων). Για παράδειγμα, σε μια επέμβαση 7 ωρών, ο συνολικός πόνος που θα νιώσει ο ασθενής θα διαρκέσει το πολύ 3-5 λεπτά. Σε μια επέμβαση 4 ωρών, ο συνολικός πόνος θα διαρκέσει 1-2 λεπτά.
Μετά από την επέμβαση και την πάροδο της δράσης της τοπικής αναισθησίας, ο ασθενής δεν νιώθει σχεδόν καμία δυσφορία, παρά μόνο ίσως ένα ήπιο «τσούξιμο», που δεν χρειάζεται καν λήψη παυσίπονου. Σε μερικές περιπτώσεις μεγάλων περιστατικών, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί ήπια κεφαλαλγία για τις πρώτες 1-2 ημέρες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται εύκολα, με απλά παυσίπονα.
Συχνά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση πολύωρων χειρουργείων, παρατηρείται παροδικά ζάλη και ατονία, που όμως υφίονται αυτόματα λίγα λεπτά αφότου σηκωθεί ο ασθενής. Επίσης, συχνή είναι αναφορά ήπιου ή εντονότερου κνησμού τις πρώτες 3-5 ημέρες, κυρίως στην περιοχή της δότριας.
Σε πολύ μεγάλα περιστατικά, σπανίως παρουσιάζεται υπερευαισθησία ή υπαισθησία στην δότρια για τις πρώτες 15-25 ημέρες. Η αισθητικότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, επανέρχεται αυτόματα σε περίπου 30 ημέρες, ή με την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής σε 3-5 ημέρες.
Η επέμβαση μπορεί να κρατήσει από 2 έως 9 ώρες, ανάλογα το περιστατικό. Μέσα σε αυτές τις ώρες, στα πολύωρα χειρουργεία, περιλαμβάνονται μικρά 7λεπτα διαλείμματα (ή σχεδόν όσα και για όσο επιθυμεί ο ασθενής) και ένα μεγάλο διάλειμμα 30-60λεπτων, μεταξύ των φάσεων εξαγωγής - τοποθέτησης των τριχοθυλακίων.
Ο ασθενής κατά την διάρκεια της φάσης της εξαγωγής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα και μπορεί να κοιμηθεί αν το επιθυμεί. Κατά την διάρκεια της φάσης της τοποθέτησης, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται σε ημικαθιστή θέση και μπορεί να ασχολείται σχεδόν ελεύθερα με κινητό, τάμπλετ, βιβλίο, κτλ.
Αν δεν υπάρχει αντένδειξη, μπορεί να λάβει ήπιο ηρεμιστικό χάπι πριν από την επέμβαση.
Τοποθέτηση γάζας γίνεται μόνο στην δότρια περιοχή και αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Η δότρια περιοχή μοιάζει σχεδόν ανέπαφη ήδη από την 3η-4η ημέρα μετά την επέμβαση.
Στην λήπτρια περιοχή παρατηρείται συχνά μετεγχειρητικό οίδημα, ήπιο η εντονότερο, το οποίο «κατεβαίνει» στην μετωπιαία περιοχή του προσώπου και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα κάτω βλέφαρα. Μπορεί να αποφευχθεί πλήρως με χορήγηση κορτιζόνης σε χάπι, ή διαφορετικά υποχωρεί μόνο του σε 5-7 ημέρες.
Από την 3η ημέρα ξεκινάνε να φαίνονται μαύρα στίγματα στα σημεία τοποθέτησης των μοσχευμάτων. Πρόκειται, κυρίως, για νεκρωμένο μικροσκοπικό τμήμα δέρματος που έχει μεταφερθεί μαζί με τον θύλακα.
Σταδιακά, υποχωρούν με τα λουσίματα, ενώ στην 10η-15η ημέρα δεν είναι πλέον καθόλου ορατά. Τέλος, φυσιολογικά παρατηρείται ερυθρότητα της λήπτριας χώρας μέχρι και την 8η -10η ημέρα. Σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζεται τελείως μέχρι την 15η-20η ημέρα.
Ο ασθενής, εάν επιθυμεί, μπορεί να επιστρέψει σε εργασία γραφείου η σπιτιού (όχι χειρωνακτική εργασία) το απόγευμα της ίδιας ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
Για χειρωνακτικές εργασίες και όχι πολύ καθαρό περιβάλλον εργασίας, προτείνεται επιστροφή τουλάχιστον 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα την εργασία και πάντα με προσοχή στις ιατρικές οδηγίες.
Μετά τις 7-10 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν πλήρως στην καθημερινότητά του, με κάποιους μικρούς περιορισμούς που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 25-30 ημέρες.
Τα ποσοστά φύτρωσης, σε νεαρά άτομα, μη καπνιστές, και από την στιγμή που η επέμβαση πραγματοποιείται με άριστο τρόπο, κυμαίνονται μεταξύ 95% - 98%.
Σε βαρείς καπνιστές (άνω των 15-20 τσιγάρων/ημέρα), εφόσον γίνει μείωση του καπνίσματος μετά το χειρουργείο για αρκετές μέρες, όπως και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 60), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης γύρω στο 90%.
Σε διαβητικούς (ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 65%-85%.
Σε τοποθέτηση μοσχευμάτων σε ουλές (ουλωτική αλωπεκία), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 50%-70%.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κύρια αιτία απώλειας αυτού του μικρού ποσοστού μοσχευμάτων, είναι ο "ανταγωνισμός" μεταξύ τους για παροχή αίματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νεοαγγειογένεσης (σημαντικό στάδιο της επουλωτικής διαδικασίας), της δημιουργίας δηλαδή δικών τους νέων αγγείων.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά φύτρωσης και το ίδιο το αποτέλεσμα, με πολύ σημαντικούς, την γνώση, εμπειρία, ικανότητα, υπομονή και το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού, τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και την τήρηση των οδηγιών μετά το χειρουργείο.
Συνήθως, τα περισσότερα, έως και όλα τα καινούργια μαλλιά που έχουν τοποθετηθεί, φυσιολογικά θα πέσουν. Αυτή η πτώση ξεκινάει περίπου την δεύτερη εβδομάδα και ολοκληρώνεται περίπου σε 60 ημέρες.
Η φύτρωση ξεκινάει από τον 4ο-5ο μήνα και ολοκληρώνεται τον 12ο-13ο. Ο ασθενής, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινάει να βλέπει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 6ο-7ο μήνα. Πιο σπάνια (15-20% των περιπτώσεων), η φύτρωση είναι άμεση, δηλαδή τα καινούργια μαλλιά, όλα η τα πιο πολλά, δεν πέφτουν άλλα φυτρώνουν κατευθείαν από την 2η-3η εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 2ο-3ο μήνα, όμως η τελική βελτίωση αυτού και η φύτρωση ολοκληρώνονται πάντα τον 12ο-13ο μήνα. Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις(5-10%), η φύτρωση και το αποτέλεσμα ξεκινάνε να φαίνονται μετά τον 7ο-8ο μήνα.
Για να μπορούμε να μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο μεταμόσχευσης μαλλιών, πρέπει το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό, δηλαδή να μην γίνεται αντιληπτό ότι τα μαλλιά είναι μεταμοσχευμένα.
Τεράστια σημασία για την επίτευξη ενός φυσκού αποτελέσματος έχουν τα παρακάτω:
Ο σωστός σχεδιασμός σε σχέση με το σχήμα προσώπου
Η τεχνική τοποθέτησης των τριχοθυλακίων
Η προσεκτική επιλογή αυτών κατά την εξαγωγή τους
Η σωστή κατανομή τους στην λήπτρια περιοχή
Το μέγεθος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε
Έτσι, στην Artista Medico μπορούμε με απόλυτη επιτυχία να προσφέρουμε 100% φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς καν να φαίνεται ο πόρος της τρίχας και πάντα αποφεύγοντας με επιτυχία τα doll, wig και hedgehog effect, που αποτελούν συχνές δυσμορφίες μετά τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.
Το θέμα «φυσικότητα» αφορά σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του τριχωτού που θα γίνει αποκατάσταση. Έτσι, και για την κορυφή του κεφαλιού, η σωστή και προσεκτική δημιουργία στροβίλου/έλικας και, φυσικά, η σωστή τοποθέτηση και κατανομή των μοσχευμάτων έχουν τεράστια σημασία για τη φυσικότητα, την μέγιστη κάλυψη αλλά και για την ευκολία χτενίσματος.
Η χρήση των πιο μικρών και χειροκίνητων εργαλείων, αλλά και η απολυτή ακρίβεια και ευστοχία στην επιλογή, κοπή και εξαγωγή των μοσχευμάτων, έχει σαν αποτέλεσμα την μέγιστη μείωση του τραυματισμού και την απουσία οποιασδήποτε εμφανούς διαφοράς στην δότρια περιοχή, μέχρι και μετά και από 2-3 συνεδρίες, ανεξαρτήτως δότριας και μήκους μαλλιών.
Το ιδανικό, σχεδόν πάντα, είναι το ολοκληρωτικό ξύρισμα του κεφαλιού με μήκος τρίχας για την επέμβαση 0.5-1mm. Αυτό βοηθάει τον χειρουργό και να επιλέξει τα πιο κατάλληλα μοσχεύματα, αλλά και να κάνει πιο αναλογική και ομοιόμορφη εξαγωγή.
Σε περιπτώσεις ξεκάθαρων περιοχών αραίωσης προς αποκατάσταση, μπορούμε να ξυρίσουμε μόνο την δότρια περιοχή, κάνοντας δηλαδή το λεγόμενο πεζοναυτικό κούρεμα.
Σε περιπτώσεις μικρών εκτάσεων προς αποκατάσταση και με μήκος μαλλιών άνω των 5-7cm, μπορούμε να κάνουμε «ξύρισμα ζώνης», δηλαδή να ξυρίσουμε μια ζώνη μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά τις δότριας, καλυπτόμενη μετά από αυτά, και να εξάγουμε από αυτήν το 30-40% των τριχοθυλακίων της. Τα εναπομείναντα τριχοθυλάκια θα φυτρώσουν κανονικά και δεν θα φαίνεται κάποια διαφορά.
Σε πολύ μικρά, μικρά, μεσαία και μεγάλα περιστατικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση και με τελείως ακούρευτη δότρια, όμως η αύξηση του χρόνου επέμβασης είναι τουλάχιστον 15%.