Ανόρθωση στήθους

Ανόρθωση στήθους

Με την πάροδο του χρόνου, συχνά παρατηρείται πτώση στο γυναικείο στήθος, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς πιθανούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις σωματικού βάρους, οι εγκυμοσύνες, ο θηλασμός, το κάπνισμα ή απλά η βαρύτητα!

Η ανόρθωση στήθους (ή «μαστοπηξία») είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, μέσω της οποίας διορθώνεται η πτώση του μαστού, ενώ αποκαθίσταται το νεανικό σχήμα και περίγραμμά του. 

Αν και το φαινόμενο παρατηρείται συνηθέστερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί και σε νεαρές γυναίκες, με τον παράγοντα της κληρονομικότητας και της μοναδικής ανατομίας του κάθε ατόμου να παίζει σημαντικό ρόλο.

Γιατί να επιλέξετε ανόρθωση μαστών

Όταν για κάποιον από τους λόγους που αναφέρθηκαν, υπάρξει δυσαναλογία στο περιεχόμενο του μαστού (πχ απότομη και μεγάλη αλλαγή σωματικού βάρους) και στην ικανότητα στήριξης του από τους συνδέσμους και το δέρμα, τότε προκαλείται η μαστική πτώση. Χαρακτηριστικά:

  • Ο μαστός και η θηλή καταλήγουν να βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στο θώρακα, με σημαντικό «άδειασμα» του άνω μαστικού πόλου.
  • Προκαλείται απώλεια του νεανικού και σφριγηλού περιγράμματος
  •  
  • Η διάμετρος της θηλής συμπαρασύρεται και παρουσιάζεται μεγαλύτερη και ασαφής
  •  
  • Η θηλή έχει καθοδική φορά, «κοιτάζοντας» προς τα κάτω Παρουσιάζονται ραγάδες, λόγω της χαλάρωσης του δέρματος και των συνδέσμων


Ανάλογα με τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή, η πτώση μπορεί να ταξινομηθεί από τον πλαστικό χειρουργό, σε διάφορους βαθμούς βαρύτητας.

Η διαδικασία

Με την ανόρθωση, ο άνω πόλος «γεμίζει», ενώ η θηλή ξαναγίνεται στρογγυλή, με φυσιολογική και όμορφη διάμετρο. Ταυτοχρόνως, με στρατηγική τοποθέτηση εσωτερικών ραμμάτων, ενισχύεται η μακροπρόθεσμη στήριξη του στήθους, ώστε το αποτέλεσμα του χειρουργείου να είναι πολυετές.

Κατά την εξέταση στο ιατρείο Artista Medico, γίνεται ανάλυση του ιστορικού της ασθενούς, καθώς και συζήτηση για τις ανησυχίες της όσον αφορά το σχήμα και την αισθητική του στήθους της.

Στη συνέχεια, γίνεται κλινική εξέταση, που προσδιορίζει λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά και τον βαθμό βαρύτητας της πτώσης. Ανάλογα με τα παραπάνω, υπάρχουν τρείς βασικές επιλογές χειρουργικών τεχνικών, στις οποίες καταλήγουμε.

1. Φυσική ανόρθωση στήθους (Μαστοπηξία): Όταν το μέγεθος του υπάρχοντος μαστού «επαρκεί», μπορεί να γίνει χειρουργική ανακατανομή του εσωτερικού του, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς την χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Ταυτόχρονα αφαιρείται το περιττό δέρμα.

2. Ανόρθωση στήθους και ταυτόχρονη αυξητική (Αυξητική μαστοπηξία): Στις περιπτώσεις που το υπάρχον στήθος είναι σχετικά μικρό και πτωτικό και εφόσον η ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η ανόρθωση και αύξηση του μεγέθους του, με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

3. Ανόρθωση και ταυτόχρονη μείωση του στήθους: Περισσότερες λεπτομέρειες για την μειωτική στήθους, όπου αναλύεται λεπτομερώς θα βρείτε εδώ.

Συχνές ερωτήσεις

Οι ουλές της ανόρθωσης στήθους είναι ορατές;
Όπως σχεδόν σε όλες τις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, οι τομές είναι στρατηγικά τοποθετημένες ώστε να κρύβονται, κατά το δυνατόν, από φυσικές πτυχές του σώματος, αλλά και από τα εσώρουχα. Ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης και τα χαρακτηριστικά του μαστού, επιλέγεται η αντίστοιχη τεχνική και οι τομές που θα χρειαστεί να γίνουν. Οι ουλές, αρχικά έχουν κόκκινο χρώμα. Με τον καιρό γίνονται λευκότερες και μετά από λίγους μήνες καταλήγουν να εξομαλύνονται και να παίρνουν το χρώμα του δέρματος. Αν και ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως, καταλήγουν να γίνονται σαφέστατα πιο «αόρατες».
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Αν πρόκειται για δουλειά γραφείου, τότε η επιστροφή μπορεί να γίνει μετά από 7-10 ημέρες. Για τις αθλητικές δραστηριότητες, μετά από περίπου 3 εβδομάδες μπορεί να ξεκινήσει μία ήπια σωματική άσκηση (πχ γρήγορο περπάτημα), ενώ οι πιο έντονες σωματικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν άρση βάρους ή κραδασμούς, μπορούν να ξεκινήσουν μετά από περίπου 6 εβδομάδες.
Είναι επίπονη η διαδικασία;
Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό ολική αναισθησία, έτσι η ασθενής δε αισθάνεται κανέναν πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά το χειρουργείο, ο πόνος είναι ελάχιστος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα.
Υπάρχουν μη χειρουργικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της πτώσης του στήθους;
Παρά τα όσα διαφημίζονται κατά καιρούς, δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση της πτώσης του στήθους με μη χειρουργικές τεχνικές. Η χειρουργική επέμβαση της ανόρθωσης στήθους προσφέρει ολιστική και μόνιμη αντιμετώπιση, εφόσον πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.