Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή χειρουργεία της Πλαστικής Χειρουργικής. Πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών, τελευταίας γενιάς ενθεμάτων σιλικόνης στο στήθος, προσφέροντας αύξηση του μεγέθους των μαστών, βελτίωση του σχήματος τους, αλλά και της συμμετρίας τους.

Ο μαστός διαχρονικά αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα σημεία της γυναικείας θηλυκότητας. Η αυξητική μαστών μπορεί να προσφέρει ένα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα, που εκτός της βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία κάθε γυναίκας.

Ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την αυξητική μαστών;

Κατά την επίσκεψη στην Artista Medico, γίνεται αναλυτική συζήτηση με την ασθενή και τον πλαστικό χειρουργό, ώστε να γίνει η λήψη εκτενούς ιστορικού, να αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες αναφορικά με την εμφάνιση του στήθους και το κατά πόσο η αυξητική μαστών αποτελεί την κατάλληλη λύση. 

Έπειτα, γίνεται μία πρώτη συζήτηση για την επιλογή του σωστού μεγέθους, του σχήματος και των χαρακτηριστικών του ενθέματος, ανάλογα και με την επιθυμία της ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιλογή θα γίνει από τον πλαστικό χειρουργό, μετά από την κλινική εξέταση και τη λήψη συγκεκριμένων μετρήσεων που αφορούν τον σωματότυπο, το πλάτος του θώρακα, τις διαστάσεις του υπάρχοντος μαστού και την ποιότητα του δέρματος.

Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1,5-2,5 ώρες. Η συχνότερη θέση της τομής μπορεί να είναι στη θηλή ή στην υπομάστια πτυχή,ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού. Στην Artista Medico, συνήθως επιλέγεται η υπομάστια τομή, η οποία παρέχει εξαιρετική άνεση και ασφάλεια για την τοποθέτηση του ενθέματος, ενώ μετεγχειρητικά καταλήγει να γίνεται σχεδόν «αόρατη», καθώς καλύπτεται από τον ίδιο τον μαστό.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι ασφαλή τα ενθέματα σιλικόνης;
Η αυξητική μαστών με ενθέματα σιλικόνης άρχισε να εφαρμόζεται πριν από περίπου 60 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν την ασφάλεια, την πολυετή διάρκεια των ενθεμάτων και την εξασφάλιση του ελάχιστου κινδύνου επιπλοκών. Επίσης, επειδή πρόκειται για ένα μονίμως αναπτυσσόμενο και δημοφιλές πεδίο μελέτης, η ποιότητα των ενθεμάτων έχει τεράστια βελτίωση σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Στην Artista Medico, γίνεται επιλογή ενθεμάτων από κορυφαίες εταιρίες, που καλύπτονται με πολυετείς εγγυήσεις.
Από ποια ηλικία μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;
Από την ηλικία των 18 ετών θεωρείται ασφαλές να πραγματοποιηθεί η επέμβαση, πάντα όμως μετά την ένδειξη του ιατρού.
Επηρεάζεται η δυνατότητα θηλασμού;
Κατά την αυξητική στήθους, δεν επηρεάζονται οι γαλακτοφόροι αδένες και δεν αλλοιώνεται η σύσταση του γάλακτος. Έτσι, μια γυναίκα που έχει υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση, έχει τη δυνατότητα να θηλάσει φυσιολογικά.
Επηρεάζεται η δυνατότητα διενέργειας μαστογραφίας;
Η αυξητική στήθους δεν επηρεάζει τη διενέργεια της μαστογραφίας. Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά, με σωστή απεικόνιση.
Μετά το χειρουργείο, η ασθενής πονάει;
Όπως μετά από κάθε χειρουργείο, για τις πρώτες ημέρες ενδέχεται να υπάρξει ήπιος πόνος και αίσθημα βάρους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά με τη χρήση απλών παυσιπόνων.
Πότε μπορεί η ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητες της;
Εάν πρόκειται για δουλεία γραφείου, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε 5-7 ημέρες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη καταπόνηση και σωματική άσκηση τον πρώτο καιρό. Η ήπια γυμναστική (πχ διάδρομος γυμναστηρίου ή γρήγορο περπάτημα) μπορεί να ξεκινήσει μετά από περίπου 2-3 εβδομάδες, ενώ η πιο έντονη άσκηση μετά από 5-6 εβδομάδες. Όσον αφορά την οδήγηση, οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να οδηγούν συνήθως μετά από 1 εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά στις δραστηριότητες εξατομικεύεται με τη σωστή επικοινωνία με τον πλαστικό χειρουργό.