Μεταμόσχευση Μαλλιών

H απώλεια μαλλιών και η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, γνωστές και ως αλωπεκία, αποτελούν ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, όμως δεν παύει να επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση και μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, προκαλώντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και μείωση της κοινωνικότητας, επηρεάζοντας τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Γίνεται απολύτως κατανοητό, λοιπόν, το ότι οι πάσχοντες αναζητούν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα τους.

Διάγνωση και αντιμετώπιση τριχόπτωσης

Στην επίσκεψη στο ιατρείο Artista Medico, αρχικά θα γίνει διάγνωση του τύπου της αλωπεκίας που σας ταλαιπωρεί. Θα ληφθεί εκτενές ιστορικό, από το οποίο θα διευκρινιστούν  παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν ή να επιταχύνουν την τριχόπτωση. Εφόσον διορθωθούν οι αναστρέψιμοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην τριχόπτωση, θα οριστεί το ολιστικό θεραπευτικό πλάνο, ανάλογα με τις ιατρικές ενδείξεις, καθώς και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες. Το πλάνο θα διακρίνεται από ρεαλισμό και ειλικρίνεια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο συνήθως αποσκοπεί:
1. Στην πρόληψη και επιβράδυνση της τριχόπτωσης, με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση της υπάρχουσας τριχοφυΐας
2. Στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας στις περιοχές που έχει ήδη εγκατασταθεί

Συνηθέστερα, τρια είναι τα κύρια βήματα που συντελούν στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση:

1. Αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή
2. Αυτόλογη μεσοθεραπεία τριχωτού PRP
3. Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση της οριστικής αντιμετώπισης της αλωπεκίας (κατά βάση του ανδρογενετικού τύπου), κυρίως σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες.

Πρόκειται για την διαδικασία μεταφοράς υγιών τριχοθυλακίων από μία δότρια περιοχή, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και δεν επηρεάζεται από το φαινόμενο της τριχόπτωσης, σε μία λήπτρια, που τα μαλλιά έχουν αραιώσει ή έχουν πέσει τελείως.

Οι τεχνικές της εμφύτευσης μαλλιών έχουν κάνει άλματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, ενώ τα εργαλεία εξαγωγής και τοποθέτησης των τριχοθυλακίων έχουν τελειοποιηθεί. Στα έμπειρα και εξειδικευμένα χέρια του χειρουργού, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πάνω από όλα, φυσικά και μόνιμα. Τα νέα μαλλιά παραμένουν στη θέση τους για πάντα!

Στην Artista Medico χρησιμοποιούμε την πλέον σύγχρονη τεχνική, που ονομάζεται FUE (Follicular Unit Excision), η οποία πραγματοποιείται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, χωρίς τομές, ράμματα και ουλές στη δότρια περιοχή. Πραγματοποιείται ανώδυνα, με τοπική αναισθησία και θεωρείται μία πολύ ασφαλής επέμβαση. 

Εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα μαλλιών και χρησιμοποιούμε πάντα χειροκίνητα και μικρής διαμέτρου εργαλεία, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αντίστοιχα αυτόματα, προκαλώντας τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό. Σε άτομα με προχωρημένη αλωπεκία, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE αποτελεί μονόδρομο, γυρνώντας το χρόνο αντίστροφα και δίνοντας πίσω την χαμένη αυτοπεποίθηση!
After
Before
Drag

12 λόγοι για τους οποίους μπορούμε να σας προσφέρουμε το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και αποτελεσμάτων


1. 12 χρόνια εμπειρίας, πάνω από 3.500 περιστατικά (95% τριχωτά κεφαλής - 5% άλλα μέρη του σώματος, 97%αντρες - 3%γυναίκες)

2. 23 διαφορετικές εθνικότητες ασθενών, όλες οι κλίμακες ανδρογενετικής αλωπεκίας, στις μεγαλύτερες κλινικές της Ευρώπης.

3. Απόλυτος και αυστηρός σεβασμός σε όλα τα ιατρικά και χειρουργικά πρωτόκολλα και στους κανόνες ασφαλείας, αντισηψίας και καθαριότητας.

4. Χρήση των πιο μικρών και ποιοτικών χειροκίνητων εργαλείων.

5. 100% φυσικό αποτέλεσμα και πλήρης κάλυψη και πυκνότητα, όταν είναι δυνατό, με το μικρότερο δυνατό νούμερο μοσχευμάτων, αποφεύγοντας έτσι άσκοπους και επικίνδυνους τραυματισμούς καθώς και το αχρείαστο “μάδημα” της δότριας περιοχής.

6. Άριστη προσαρμογή σχεδιασμού και hairline, στην ηλικία και στο σχήμα προσώπου του ασθενή.

7. Απόλυτος σεβασμός της δότριας περιοχής και άριστη εκμετάλλευση αυτής, με μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων της.

8. Απόλυτος σεβασμός της υπάρχουσας τριχοφυΐας και προσπάθεια διατήρησης, αλλά και ενίσχυση αυτής με την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία.

9. Ρύθμιση και οργάνωση συνεδριών, ανάλογα την ηλικία, τον ρυθμό τριχόπτωσης, τις δυνατότητες της δότριας περιοχής και την χρήση ή μη συντηρητικής θεραπείας.

10. Απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια με δυνατότητα καταμέτρησης των μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, με ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών.

11. Συνεχής παρακολούθηση και διαθεσιμότητα πριν και μετά το χειρουργείο, από το προσωπικό της Artista Medico.

12. Με αφοσίωση, ενδιαφέρον, πάθος και μεράκι, χωρίς βιασύνες, χωρίς υπερβολές και με ρεαλιστικές “υποσχέσεις” αποτελεσμάτων.

Γιατί η σωστή μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι κάτι που προϋποθέτει χρόνια εξάσκησης και σχεδόν αποκλειστικής ενασχόλησης, τα οποία και έχουμε αφιερώσει.
After
Before
Drag

Στάδια της επέμβασης


1. Προετοιμασία
 • Συζήτηση με τον ασθενή
 • Λήψη προεγχειρητικών φωτογραφιών
 • Αναλυτική μελέτη της δότριας περιοχής
 • Σχεδιασμός ολόκληρης της μεταμόσχευσης μαλλιών
 • Σχεδιάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση της δότριας
 • Υπολογίζεται η κατανομή των τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πυκνότητα
 • Σχεδιάζεται προσεκτικά, και πάντα και με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς, η πρόσθια γραμμή τριχοφυΐας, που ίσως αποτελεί και το πιο ευαίσθητο σημείο του σχεδιασμού. Λαμβάνονται υπόψιν το σχήμα του προσώπου, τα χαρακτηριστικά του και η ηλικία του ασθενούς, ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη φυσικότητα.
 • Κούρεμα / Λούσιμο
 • Χορήγηση κατάλληλου ρουχισμού
 • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
 • Χορήγηση φαρμάκων, εάν χρειάζεται
2. Φάση εξαγωγής
 • Διαρκεί 1-4 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Σε αυτή την διάρκεια, γίνονται ένα με τρία ολιγόλεπτα διαλείμματα, ή όσα χρειάζεται ο ασθενής για να νιώθει καλά καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Τοποθέτηση του ασθενούς σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), με εξασφάλιση της άνεσής του.
 • Επιμελής καθαρισμός της δότριας περιοχής.
 • Εφαρμογή τοπικής αναισθησίας.
 • Εξαγωγή τριχοθυλακίων: Τα τριχοθυλάκια εξάγονται προσεκτικά και ένα-ένα, με χειροκίνητα εργαλεία της ελάχιστης δυνατής διαμέτρου. Αυτό μας επιτρέπει τους λεπτούς και υπομονετικούς χειρισμούς, ώστε να πετύχουμε τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό. Με την εμπειρία μας, αξιοποιούμε την δότρια στον μέγιστο βαθμό, αφαιρώντας μόνο τον αριθμό τριχοθυλακίων που χρειαζόμαστε, χωρίς να προκαλούμε αχρείαστους τραυματισμούς και «μάδημα», που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν αραίωση και ουλοποίηση, καθώς και μείωση της αξιοποίησης της στο μέλλον.
 • Τα τριχοθυλάκια που αφαιρούνται διαχωρίζονται και ταξινομούνται, ανάλογα με τον αριθμό τριχών που περιέχει το καθένα. Διατηρούνται στις ιδανικές συνθήκες επιβίωσης τους, σε ειδικό διάλυμα και σωστή θερμοκρασία.
 • Στο τέλος του βήματος της εξαγωγής, μετρούνται όλα τα τριχοθυλάκια που έχουν εξαχθεί, όπως επίσης και ο αριθμός των τριχών που περιέχει το καθένα.
3. Μεγάλο διάλειμμα
Το διάλειμμα αυτό διαρκεί 30 έως 60 λεπτά, στα οποία ο ασθενής μπορεί να φάει και να χαλαρώσει.

4. Φάση τοποθέτησης
 • Διαρκεί 1-4 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Όπως και στην φάση της εξαγωγής, μπορούν να γίνουν τα απαραίτητα ολιγόλεπτα διαλείμματα.
 • Τοποθέτηση του ασθενούς σε ύπτια θέση (ανάσκελα) σε διάφορες γωνίες ανάκλησης, κυρίως σε ημικαθιστή θέση, ανάλογα με την περιοχή προς αποκατάσταση.
 • Επιμελής καθαρισμός της λήπτριας περιοχής.
 • Εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στην λήπτρια περιοχή.
 • Εμφύτευση των τριχοθυλακίων: Όπως και στην φάση της εξαγωγής, έτσι και στην φάση της τοποθέτησης, χρησιμοποιούνται τα πιο ατραυματικά και μικρότερης διαμέτρου εργαλεία. Αυτό μας επιτρέπει την εμφύτευση με λεπτομέρεια, με τις γωνίες και την πυκνότητα που επιθυμούμε. Επίσης, αποφεύγονται άσκοποι τραυματισμοί στην λήπτρια περιοχή, που θα μπορούσαν να «προδώσουν» την φυσικότητα των μεταμοσχευμένων μαλλιών.
5. Τέλος της επέμβασης
 • Κατάλληλη περιποίηση και κάλυψη της δότριας περιοχής με γάζα.
 • Λήψη άμεσων μετεγχειρητικών φωτογραφιών.
 • Χορήγηση αναλυτικών ιατρικών οδηγιών για την μετεγχειρητική πορεία.