Μεταμόσχευση Μαλλιών

H απώλεια μαλλιών και η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, γνωστές και ως αλωπεκία, αποτελούν ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, όμως δεν παύει να επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση και μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, προκαλώντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και μείωση της κοινωνικότητας, επηρεάζοντας τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. 

Γίνεται απολύτως κατανοητό, λοιπόν, το ότι οι πάσχοντες αναζητούν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα τους.

μεταμοσχευση μαλλιων

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση της οριστικής αντιμετώπισης της αλωπεκίας (κατά βάση του ανδρογενετικού τύπου), κυρίως σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες.

Πρόκειται για διαδικασία μεταφοράς υγιών τριχοθυλακίων από μία δότρια περιοχή, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και δεν επηρεάζεται από το φαινόμενο της τριχόπτωσης, σε μία λήπτρια, που τα μαλλιά έχουν αραιώσει ή έχουν πέσει τελείως.

Οι τεχνικές της εμφύτευσης μαλλιών έχουν κάνει άλματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, ενώ τα εργαλεία εξαγωγής και τοποθέτησης των τριχοθυλακίων έχουν τελειοποιηθεί. Στα έμπειρα και εξειδικευμένα χέρια του χειρουργού, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πάνω από όλα, φυσικά και μόνιμα. Τα νέα μαλλιά παραμένουν στη θέση τους για πάντα!

Στην Artista Medico χρησιμοποιούμε την πλέον σύγχρονη τεχνική, που ονομάζεται FUE (Follicular Unit Excision), η οποία πραγματοποιείται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, χωρίς τομές, ράμματα και ουλές στη δότρια περιοχή. Πραγματοποιείται ανώδυνα, με τοπική αναισθησία και θεωρείται μία πολύ ασφαλής επέμβαση. 

Εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα μαλλιών και χρησιμοποιούμε πάντα χειροκίνητα και μικρής διαμέτρου εργαλεία, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αντίστοιχα αυτόματα, προκαλώντας τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό.

Σε άτομα με προχωρημένη αλωπεκία, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE αποτελεί μονόδρομο, γυρνώντας το χρόνο αντίστροφα και δίνοντας πίσω την χαμένη αυτοπεποίθηση!

Γιατί να μας Επιλέξετε;

  1. 12 χρόνια εμπειρίας, πάνω από 3.500 περιστατικά (95% τριχωτά κεφαλής – 5% άλλα μέρη του σώματος, 97%αντρες – 3%γυναίκες)
  2. 23 διαφορετικές εθνικότητες ασθενών, όλες οι κλίμακες ανδρογενετικής αλωπεκίας, στις μεγαλύτερες κλινικές της Ευρώπης.
  3. Απόλυτος και αυστηρός σεβασμός σε όλα τα ιατρικά και χειρουργικά πρωτόκολλα και στους κανόνες ασφαλείας, αντισηψίας και καθαριότητας.
  4. Χρήση των πιο μικρών και ποιοτικών χειροκίνητων εργαλείων.
  5. 100% φυσικό αποτέλεσμα και πλήρης κάλυψη και πυκνότητα, όταν είναι δυνατό, με το μικρότερο δυνατό νούμερο μοσχευμάτων, αποφεύγοντας έτσι άσκοπους και επικίνδυνους τραυματισμούς καθώς και το αχρείαστο “μάδημα” της δότριας περιοχής.
  6. Άριστη προσαρμογή σχεδιασμού και hairline, στην ηλικία και στο σχήμα προσώπου του ασθενή.
  7. Απόλυτος σεβασμός της δότριας περιοχής και άριστη εκμετάλλευση αυτής, με μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων της.
  8. Απόλυτος σεβασμός της υπάρχουσας τριχοφυΐας και προσπάθεια διατήρησης, αλλά και ενίσχυση αυτής με την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία.
  9. Ρύθμιση και οργάνωση συνεδριών, ανάλογα την ηλικία, τον ρυθμό τριχόπτωσης, τις δυνατότητες της δότριας περιοχής και την χρήση ή μη συντηρητικής θεραπείας.
  10. Απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια με δυνατότητα καταμέτρησης των μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, με ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών.
  11. Συνεχής παρακολούθηση και διαθεσιμότητα πριν και μετά το χειρουργείο, από το προσωπικό της Artista Medico.
  12. Με αφοσίωση, ενδιαφέρον, πάθος και μεράκι, χωρίς βιασύνες, χωρίς υπερβολές και με ρεαλιστικές “υποσχέσεις” αποτελεσμάτων.

Συχνές Ερωτήσεις

κάντε κλικ στην ερώτηση που σας ενδιαφέρει και διαβάστε την απάντηση μας

Ο οποιοσδήποτε έμπειρος και σωστά εκπαιδευμένος χειρουργός, μπορεί με ευκολία, απόλυτη ασφάλεια, σιγουριά και ανεξαρτήτως την ηλικία του ασθενούς, να επιλέξει για εξαγωγή και μεταφορά μόνο τριχοθυλάκια που ΔΕΝ έχουν τον υποδοχέα του συγκεκριμένου ανδρογόνου (ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη), που είναι η αιτία τριχόπτωσης στην ανδρογενετικη αλωπεκια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια αυτά, να μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ στην περιοχή που θα τοποθετηθούν και να είναι το ίδιο "γερά" και "δυνατά" όπως ήταν και στην περιοχή απ' όπου τα πήραμε. Οι διαφορές βρίσκονται στο ότι δεν έχουν πλέον αισθητικότητα (δεν πονάνε), δεν δουλεύει ο ανελκτήρας μυς τους (δεν ανατριχιάζουν) και δεν έχουν πλέον σμηγματογόνους αδένες (δεν "λιπαίνονται"). Η πιθανότητα αλλαγής χρώματος, από σκούρο σε λευκό, με την πάροδο του χρόνου, διατηρείται κανονικά.
Η επέμβαση θεωρείται σχεδόν ανώδυνη, με τον ελάχιστο πόνο να οφείλεται αποκλειστικά στην διαδικασία χορήγησης της τοπικής αναισθησίας, κατά τις δύο φάσεις της επέμβασης (εξαγωγή και τοποθέτηση των τριχοθυλακίων). Για παράδειγμα, σε μια επέμβαση 7 ωρών, ο συνολικός πόνος που θα νιώσει ο ασθενής θα διαρκέσει το πολύ 3-5 λεπτά. Σε μια επέμβαση 4 ωρών, ο συνολικός πόνος θα διαρκέσει 1-2 λεπτά. Μετά από την επέμβαση και την πάροδο της δράσης της τοπικής αναισθησίας, ο ασθενής δεν νιώθει σχεδόν καμία δυσφορία, παρά μόνο ίσως ένα ήπιο «τσούξιμο», που δεν χρειάζεται καν λήψη παυσίπονου. Σε μερικές περιπτώσεις μεγάλων περιστατικών, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί ήπια κεφαλαλγία για τις πρώτες 1-2 ημέρες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται εύκολα, με απλά παυσίπονα. Συχνά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση πολύωρων χειρουργείων, παρατηρείται παροδικά ζάλη και ατονία, που όμως υφίονται αυτόματα λίγα λεπτά αφότου σηκωθεί ο ασθενής. Επίσης, συχνή είναι αναφορά ήπιου ή εντονότερου κνησμού τις πρώτες 3-5 ημέρες, κυρίως στην περιοχή της δότριας. Σε πολύ μεγάλα περιστατικά, σπανίως παρουσιάζεται υπερευαισθησία ή υπαισθησία στην δότρια για τις πρώτες 15-25 ημέρες. Η αισθητικότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, επανέρχεται αυτόματα σε περίπου 30 ημέρες, ή με την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής σε 3-5 ημέρες.
Η επέμβαση μπορεί να κρατήσει από 2 έως 9 ώρες, ανάλογα το περιστατικό. Μέσα σε αυτές τις ώρες, στα πολύωρα χειρουργεία, περιλαμβάνονται μικρά 7λεπτα διαλείμματα (ή σχεδόν όσα και για όσο επιθυμεί ο ασθενής) και ένα μεγάλο διάλειμμα 30-60λεπτων, μεταξύ των φάσεων εξαγωγής - τοποθέτησης των τριχοθυλακίων. Ο ασθενής κατά την διάρκεια της φάσης της εξαγωγής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα και μπορεί να κοιμηθεί αν το επιθυμεί. Κατά την διάρκεια της φάσης της τοποθέτησης, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται σε ημικαθιστή θέση και μπορεί να ασχολείται σχεδόν ελεύθερα με κινητό, τάμπλετ, βιβλίο, κτλ. Αν δεν υπάρχει αντένδειξη, μπορεί να λάβει ήπιο ηρεμιστικό χάπι πριν από την επέμβαση.
Τοποθέτηση γάζας γίνεται μόνο στην δότρια περιοχή και αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Η δότρια περιοχή μοιάζει σχεδόν ανέπαφη ήδη από την 3η-4η ημέρα μετά την επέμβαση. Στην λήπτρια περιοχή παρατηρείται συχνά μετεγχειρητικό οίδημα, ήπιο η εντονότερο, το οποίο «κατεβαίνει» στην μετωπιαία περιοχή του προσώπου και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα κάτω βλέφαρα. Μπορεί να αποφευχθεί πλήρως με χορήγηση κορτιζόνης σε χάπι, ή διαφορετικά υποχωρεί μόνο του σε 5-7 ημέρες. Από την 3η ημέρα ξεκινάνε να φαίνονται μαύρα στίγματα στα σημεία τοποθέτησης των μοσχευμάτων. Πρόκειται, κυρίως, για νεκρωμένο μικροσκοπικό τμήμα δέρματος που έχει μεταφερθεί μαζί με τον θύλακα. Σταδιακά, υποχωρούν με τα λουσίματα, ενώ στην 10η-15η ημέρα δεν είναι πλέον καθόλου ορατά. Τέλος, φυσιολογικά παρατηρείται ερυθρότητα της λήπτριας χώρας μέχρι και την 8η -10η ημέρα. Σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζεται τελείως μέχρι την 15η-20η ημέρα.
Ο ασθενής, εάν επιθυμεί, μπορεί να επιστρέψει σε εργασία γραφείου η σπιτιού (όχι χειρωνακτική εργασία) το απόγευμα της ίδιας ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση. Για χειρωνακτικές εργασίες και όχι πολύ καθαρό περιβάλλον εργασίας, προτείνεται επιστροφή τουλάχιστον 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα την εργασία και πάντα με προσοχή στις ιατρικές οδηγίες.
 Μετά τις 7-10 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν πλήρως στην καθημερινότητά του, με κάποιους μικρούς περιορισμούς που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 25-30 ημέρες.
Τα ποσοστά φύτρωσης, σε νεαρά άτομα, μη καπνιστές, και από την στιγμή που η επέμβαση πραγματοποιείται με άριστο τρόπο, κυμαίνονται μεταξύ 95% - 98%. Σε βαρείς καπνιστές (άνω των 15-20 τσιγάρων/ημέρα), εφόσον γίνει μείωση του καπνίσματος μετά το χειρουργείο για αρκετές μέρες, όπως και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 60), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης γύρω στο 90%. Σε διαβητικούς (ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 65%-85%. Σε τοποθέτηση μοσχευμάτων σε ουλές (ουλωτική αλωπεκία), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 50%-70%. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κύρια αιτία απώλειας αυτού του μικρού ποσοστού μοσχευμάτων, είναι ο "ανταγωνισμός" μεταξύ τους για παροχή αίματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νεοαγγειογένεσης (σημαντικό στάδιο της επουλωτικής διαδικασίας), της δημιουργίας δηλαδή δικών τους νέων αγγείων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά φύτρωσης και το ίδιο το αποτέλεσμα, με πολύ σημαντικούς, την γνώση, εμπειρία, ικανότητα, υπομονή και το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού, τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και την τήρηση των οδηγιών μετά το χειρουργείο.
Συνήθως, τα περισσότερα, έως και όλα τα καινούργια μαλλιά που έχουν τοποθετηθεί, φυσιολογικά θα πέσουν. Αυτή η πτώση ξεκινάει περίπου την δεύτερη εβδομάδα και ολοκληρώνεται περίπου σε 60 ημέρες. Η φύτρωση ξεκινάει από τον 4ο-5ο μήνα και ολοκληρώνεται τον 12ο-13ο. Ο ασθενής, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινάει να βλέπει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 6ο-7ο μήνα. Πιο σπάνια (15-20% των περιπτώσεων), η φύτρωση είναι άμεση, δηλαδή τα καινούργια μαλλιά, όλα η τα πιο πολλά, δεν πέφτουν άλλα φυτρώνουν κατευθείαν από την 2η-3η εβδομάδα μετά την επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 2ο-3ο μήνα, όμως η τελική βελτίωση αυτού και η φύτρωση ολοκληρώνονται πάντα τον 12ο-13ο μήνα. Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις(5-10%), η φύτρωση και το αποτέλεσμα ξεκινάνε να φαίνονται μετά τον 7ο-8ο μήνα.
Για να μπορούμε να μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο μεταμόσχευσης μαλλιών, πρέπει το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό, δηλαδή να μην γίνεται αντιληπτό ότι τα μαλλιά είναι μεταμοσχευμένα. Τεράστια σημασία για την επίτευξη ενός φυσκού αποτελέσματος έχουν τα παρακάτω: Ο σωστός σχεδιασμός σε σχέση με το σχήμα προσώπου Η τεχνική τοποθέτησης των τριχοθυλακίων Η προσεκτική επιλογή αυτών κατά την εξαγωγή τους Η σωστή κατανομή τους στην λήπτρια περιοχή Το μέγεθος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε Έτσι, στην Artista Medico μπορούμε με απόλυτη επιτυχία να προσφέρουμε 100% φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς καν να φαίνεται ο πόρος της τρίχας και πάντα αποφεύγοντας με επιτυχία τα doll, wig και hedgehog effect, που αποτελούν συχνές δυσμορφίες μετά τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Το θέμα «φυσικότητα» αφορά σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του τριχωτού που θα γίνει αποκατάσταση. Έτσι, και για την κορυφή του κεφαλιού, η σωστή και προσεκτική δημιουργία στροβίλου/έλικας και, φυσικά, η σωστή τοποθέτηση και κατανομή των μοσχευμάτων έχουν τεράστια σημασία για τη φυσικότητα, την μέγιστη κάλυψη αλλά και για την ευκολία χτενίσματος.
Η χρήση των πιο μικρών και χειροκίνητων εργαλείων, αλλά και η απολυτή ακρίβεια και ευστοχία στην επιλογή, κοπή και εξαγωγή των μοσχευμάτων, έχει σαν αποτέλεσμα την μέγιστη μείωση του τραυματισμού και την απουσία οποιασδήποτε εμφανούς διαφοράς στην δότρια περιοχή, μέχρι και μετά και από 2-3 συνεδρίες, ανεξαρτήτως δότριας και μήκους μαλλιών.
Το ιδανικό, σχεδόν πάντα, είναι το ολοκληρωτικό ξύρισμα του κεφαλιού με μήκος τρίχας για την επέμβαση 0.5-1mm. Αυτό βοηθάει τον χειρουργό και να επιλέξει τα πιο κατάλληλα μοσχεύματα, αλλά και να κάνει πιο αναλογική και ομοιόμορφη εξαγωγή. Σε περιπτώσεις ξεκάθαρων περιοχών αραίωσης προς αποκατάσταση, μπορούμε να ξυρίσουμε μόνο την δότρια περιοχή, κάνοντας δηλαδή το λεγόμενο πεζοναυτικό κούρεμα. Σε περιπτώσεις μικρών εκτάσεων προς αποκατάσταση και με μήκος μαλλιών άνω των 5-7cm, μπορούμε να κάνουμε «ξύρισμα ζώνης», δηλαδή να ξυρίσουμε μια ζώνη μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά τις δότριας, καλυπτόμενη μετά από αυτά, και να εξάγουμε από αυτήν το 30-40% των τριχοθυλακίων της. Τα εναπομείναντα τριχοθυλάκια θα φυτρώσουν κανονικά και δεν θα φαίνεται κάποια διαφορά. Σε πολύ μικρά, μικρά, μεσαία και μεγάλα περιστατικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση και με τελείως ακούρευτη δότρια, όμως η αύξηση του χρόνου επέμβασης είναι τουλάχιστον 15%.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση της οριστικής αντιμετώπισης της αλωπεκίας (κατά βάση του ανδρογενετικού τύπου), κυρίως σε άνδρες, αλλά και σε γυναίκες.
Πρόκειται για την διαδικασία μεταφοράς υγιών τριχοθυλακίων από μία δότρια περιοχή, που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και δεν επηρεάζεται από το φαινόμενο της τριχόπτωσης, σε μία λήπτρια, που τα μαλλιά έχουν αραιώσει ή έχουν πέσει τελείως.
Οι τεχνικές της εμφύτευσης μαλλιών έχουν κάνει άλματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, ενώ τα εργαλεία εξαγωγής και τοποθέτησης των τριχοθυλακίων έχουν τελειοποιηθεί. Στα έμπειρα και εξειδικευμένα χέρια του χειρουργού, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πάνω από όλα, φυσικά και μόνιμα. Τα νέα μαλλιά παραμένουν στη θέση τους για πάντα!
Στην Artista Medico χρησιμοποιούμε την πλέον σύγχρονη τεχνική, που ονομάζεται FUE (Follicular Unit Excision), η οποία πραγματοποιείται με μεταφορά μεμονωμένων τριχοθυλακίων, χωρίς τομές, ράμματα και ουλές στη δότρια περιοχή. Πραγματοποιείται ανώδυνα, με τοπική αναισθησία και θεωρείται μία πολύ ασφαλής επέμβαση. 
Εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα μαλλιών και χρησιμοποιούμε πάντα χειροκίνητα και μικρής διαμέτρου εργαλεία, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αντίστοιχα αυτόματα, προκαλώντας τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό. Σε άτομα με προχωρημένη αλωπεκία, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE αποτελεί μονόδρομο, γυρνώντας το χρόνο αντίστροφα και δίνοντας πίσω την χαμένη αυτοπεποίθηση!
After
Before
Drag

12 λόγοι για τους οποίους μπορούμε να σας προσφέρουμε το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και αποτελεσμάτων

1. 12 χρόνια εμπειρίας, πάνω από 3.500 περιστατικά (95% τριχωτά κεφαλής - 5% άλλα μέρη του σώματος, 97%αντρες - 3%γυναίκες)

2. 23 διαφορετικές εθνικότητες ασθενών, όλες οι κλίμακες ανδρογενετικής αλωπεκίας, στις μεγαλύτερες κλινικές της Ευρώπης.

3. Απόλυτος και αυστηρός σεβασμός σε όλα τα ιατρικά και χειρουργικά πρωτόκολλα και στους κανόνες ασφαλείας, αντισηψίας και καθαριότητας.

4. Χρήση των πιο μικρών και ποιοτικών χειροκίνητων εργαλείων.

5. 100% φυσικό αποτέλεσμα και πλήρης κάλυψη και πυκνότητα, όταν είναι δυνατό, με το μικρότερο δυνατό νούμερο μοσχευμάτων, αποφεύγοντας έτσι άσκοπους και επικίνδυνους τραυματισμούς καθώς και το αχρείαστο “μάδημα” της δότριας περιοχής.

6. Άριστη προσαρμογή σχεδιασμού και hairline, στην ηλικία και στο σχήμα προσώπου του ασθενή.

7. Απόλυτος σεβασμός της δότριας περιοχής και άριστη εκμετάλλευση αυτής, με μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων της.

8. Απόλυτος σεβασμός της υπάρχουσας τριχοφυΐας και προσπάθεια διατήρησης, αλλά και ενίσχυση αυτής με την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία.

9. Ρύθμιση και οργάνωση συνεδριών, ανάλογα την ηλικία, τον ρυθμό τριχόπτωσης, τις δυνατότητες της δότριας περιοχής και την χρήση ή μη συντηρητικής θεραπείας.

10. Απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια με δυνατότητα καταμέτρησης των μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή, με ταυτόχρονη λήψη φωτογραφιών.

11. Συνεχής παρακολούθηση και διαθεσιμότητα πριν και μετά το χειρουργείο, από το προσωπικό της Artista Medico.

12. Με αφοσίωση, ενδιαφέρον, πάθος και μεράκι, χωρίς βιασύνες, χωρίς υπερβολές και με ρεαλιστικές “υποσχέσεις” αποτελεσμάτων.

Γιατί η σωστή μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE είναι κάτι που προϋποθέτει χρόνια εξάσκησης και σχεδόν αποκλειστικής ενασχόλησης, τα οποία και έχουμε αφιερώσει.
After
Before
Drag

FAQ

Θα είναι μόνιμα τα καινούργια μου μαλλιά;
Ο οποιοσδήποτε έμπειρος και σωστά εκπαιδευμένος χειρουργός, μπορεί με ευκολία, απόλυτη ασφάλεια, σιγουριά και ανεξαρτήτως την ηλικία του ασθενούς, να επιλέξει για εξαγωγή και μεταφορά μόνο τριχοθυλάκια που ΔΕΝ έχουν τον υποδοχέα του συγκεκριμένου ανδρογόνου (ονομάζεται διϋδροτεστοστερόνη), που είναι η αιτία τριχόπτωσης στην ανδρογενετικη αλωπεκια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα τριχοθυλάκια αυτά, να μείνουν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ στην περιοχή που θα τοποθετηθούν και να είναι το ίδιο "γερά" και "δυνατά" όπως ήταν και στην περιοχή απ' όπου τα πήραμε.
Οι διάφορες βρίσκονται στο ότι δεν έχουν πλέον αισθητικότητα (δεν πονάνε), δεν δουλεύει ο ανελκτήρας μυς τους (δεν ανατριχιάζουν) και δεν έχουν πλέον σμηγματογόνους αδένες (δεν "λιπαίνονται"). Η πιθανότητα αλλαγής χρώματος, από σκούρο σε λευκό, με την πάροδο του χρόνου, διατηρείται κανονικά.
Θα πονάω κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετεγχειρητικά; Θα έχω άλλα συμπτώματα;
Η επέμβαση θεωρείται σχεδόν ανώδυνη, με τον ελάχιστο πόνο να οφείλεται αποκλειστικά στην διαδικασία χορήγησης της τοπικής αναισθησίας, κατά τις δύο φάσεις της επέμβασης (εξαγωγή και τοποθέτηση των τριχοθυλακίων). Για παράδειγμα, σε μια επέμβαση 7 ωρών, ο συνολικός πόνος που θα νιώσει ο ασθενής θα διαρκέσει το πολύ 3-5 λεπτά. Σε μια επέμβαση 4 ωρών, ο συνολικός πόνος θα διαρκέσει 1-2 λεπτά.
Μετά από την επέμβαση και την πάροδο της δράσης της τοπικής αναισθησίας, ο ασθενής δεν νιώθει σχεδόν καμία δυσφορία, παρά μόνο ίσως ένα ήπιο «τσούξιμο», που δεν χρειάζεται καν λήψη παυσίπονου. Σε μερικές περιπτώσεις μεγάλων περιστατικών, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί ήπια κεφαλαλγία για τις πρώτες 1-2 ημέρες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται εύκολα, με απλά παυσίπονα.
Συχνά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση πολύωρων χειρουργείων, παρατηρείται παροδικά ζάλη και ατονία, που όμως υφίονται αυτόματα λίγα λεπτά αφότου σηκωθεί ο ασθενής. Επίσης, συχνή είναι αναφορά ήπιου ή εντονότερου κνησμού τις πρώτες 3-5 ημέρες, κυρίως στην περιοχή της δότριας.
Σε πολύ μεγάλα περιστατικά, σπανίως παρουσιάζεται υπερευαισθησία ή υπαισθησία στην δότρια για τις πρώτες 15-25 ημέρες. Η αισθητικότητα, σε αυτές τις περιπτώσεις, επανέρχεται αυτόματα σε περίπου 30 ημέρες, ή με την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής σε 3-5 ημέρες.
Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση; Τι θα κάνω κατά τη διάρκεια;
Η επέμβαση μπορεί να κρατήσει από 2 έως 9 ώρες, ανάλογα το περιστατικό. Μέσα σε αυτές τις ώρες, στα πολύωρα χειρουργεία, περιλαμβάνονται μικρά 7λεπτα διαλείμματα (ή σχεδόν όσα και για όσο επιθυμεί ο ασθενής) και ένα μεγάλο διάλειμμα 30-60λεπτων, μεταξύ των φάσεων εξαγωγής - τοποθέτησης των τριχοθυλακίων.
Ο ασθενής κατά την διάρκεια της φάσης της εξαγωγής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα και μπορεί να κοιμηθεί αν το επιθυμεί. Κατά την διάρκεια της φάσης της τοποθέτησης, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται σε ημικαθιστή θέση και μπορεί να ασχολείται σχεδόν ελεύθερα με κινητό, τάμπλετ, βιβλίο, κτλ. Αν δεν υπάρχει αντένδειξη, μπορεί να λάβει ήπιο ηρεμιστικό χάπι πριν από την επέμβαση.
Μετά την επέμβαση πως θα είμαι; Θα έχω γάζες; Για πόσο καιρό θα φαίνονται σημάδια;
Τοποθέτηση γάζας γίνεται μόνο στην δότρια περιοχή και αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Η δότρια περιοχή μοιάζει σχεδόν ανέπαφη ήδη από την 3η-4η ημέρα μετά την επέμβαση.
Στην λήπτρια περιοχή παρατηρείται συχνά μετεγχειρητικό οίδημα, ήπιο η εντονότερο, το οποίο «κατεβαίνει» στην μετωπιαία περιοχή του προσώπου και μπορεί να φτάσει και μέχρι τα κάτω βλέφαρα. Μπορεί να αποφευχθεί πλήρως με χορήγηση κορτιζόνης σε χάπι, ή διαφορετικά υποχωρεί μόνο του σε 5-7 ημέρες.
Από την 3η ημέρα ξεκινάνε να φαίνονται μαύρα στίγματα στα σημεία τοποθέτησης των μοσχευμάτων. Πρόκειται, κυρίως, για νεκρωμένο μικροσκοπικό τμήμα δέρματος που έχει μεταφερθεί μαζί με τον θύλακα.
Σταδιακά, υποχωρούν με τα λουσίματα, ενώ στην 10η-15η ημέρα δεν είναι πλέον καθόλου ορατά. Τέλος, φυσιολογικά παρατηρείται ερυθρότητα της λήπτριας χώρας μέχρι και την 8η -10η ημέρα. Σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζεται τελείως μέχρι την 15η-20η ημέρα.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου;
Ο ασθενής, εάν επιθυμεί, μπορεί να επιστρέψει σε εργασία γραφείου η σπιτιού (όχι χειρωνακτική εργασία) το απόγευμα της ίδιας ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
Για χειρωνακτικές εργασίες και όχι πολύ καθαρό περιβάλλον εργασίας, προτείνεται επιστροφή τουλάχιστον 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, ανάλογα την εργασία και πάντα με προσοχή στις ιατρικές οδηγίες.
 Μετά τις 7-10 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν πλήρως στην καθημερινότητά του, με κάποιους μικρούς περιορισμούς που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 25-30 ημέρες.
Πότε θα δω τα αποτελέσματα;
Συνήθως, τα περισσότερα, έως και όλα τα καινούργια μαλλιά που έχουν τοποθετηθεί, φυσιολογικά θα πέσουν. Αυτή η πτώση ξεκινάει περίπου την δεύτερη εβδομάδα και ολοκληρώνεται περίπου σε 60 ημέρες.
Η φύτρωση ξεκινάει από τον 4ο-5ο μήνα και ολοκληρώνεται τον 12ο-13ο. Ο ασθενής, στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεκινάει να βλέπει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 6ο-7ο μήνα. Πιο σπάνια (15-20% των περιπτώσεων), η φύτρωση είναι άμεση, δηλαδή τα καινούργια μαλλιά, όλα η τα πιο πολλά, δεν πέφτουν άλλα φυτρώνουν κατευθείαν από την 2η-3η εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα ήδη από τον 2ο-3ο μήνα, όμως η τελική βελτίωση αυτού και η φύτρωση ολοκληρώνονται πάντα τον 12ο-13ο μήνα. Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις(5-10%), η φύτρωση και το αποτέλεσμα ξεκινάνε να φαίνονται μετά τον 7ο-8ο μήνα.
Ποια είναι τα ποσοστά φύτρωσης;
  • Τα ποσοστά φύτρωσης, σε νεαρά άτομα, μη καπνιστές, και από την στιγμή που η επέμβαση πραγματοποιείται με άριστο τρόπο, κυμαίνονται μεταξύ 95% - 98%.
  • Σε βαρείς καπνιστές (άνω των 15-20 τσιγάρων/ημέρα), εφόσον γίνει μείωση του καπνίσματος μετά το χειρουργείο για αρκετές μέρες, όπως και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς (άνω των 60), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης γύρω στο 90%.
  • Σε διαβητικούς (ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 65%-85%.
  • Σε τοποθέτηση μοσχευμάτων σε ουλές (ουλωτική αλωπεκία), αναμένουμε ποσοστά φύτρωσης 50%-70%.
  • Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κύρια αιτία απώλειας αυτού του μικρού ποσοστού μοσχευμάτων, είναι ο "ανταγωνισμός" μεταξύ τους για παροχή αίματος, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νεοαγγειογένεσης (σημαντικό στάδιο της επουλωτικής διαδικασίας), της δημιουργίας δηλαδή δικών τους νέων αγγείων.
    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά φύτρωσης και το ίδιο το αποτέλεσμα, με πολύ σημαντικούς, την γνώση, εμπειρία, ικανότητα, υπομονή και το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού, τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς και την τήρηση των οδηγιών μετά το χειρουργείο.
    Θα είναι φυσικό το αποτέλεσμα;
    Για να μπορούμε να μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο μεταμόσχευσης μαλλιών, πρέπει το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό, δηλαδή να μην γίνεται αντιληπτό ότι τα μαλλιά είναι μεταμοσχευμένα.
    Τεράστια σημασία για την επίτευξη ενός φυσκού αποτελέσματος έχουν τα παρακάτω:
  • Ο σωστός σχεδιασμός σε σχέση με το σχήμα προσώπου
  • Η τεχνική τοποθέτησης των τριχοθυλακίων
  • Η προσεκτική επιλογή αυτών κατά την εξαγωγή τους
  • Η σωστή κατανομή τους στην λήπτρια περιοχή
  • Το μέγεθος των εργαλείων που χρησιμοποιούμε
  • Έτσι, στην Artista Medico μπορούμε με απόλυτη επιτυχία να προσφέρουμε 100% φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς καν να φαίνεται ο πόρος της τρίχας και πάντα αποφεύγοντας με επιτυχία τα doll, wig και hedgehog effect, που αποτελούν συχνές δυσμορφίες μετά τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών.
    Το θέμα «φυσικότητα» αφορά σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του τριχωτού που θα γίνει αποκατάσταση. Έτσι, και για την κορυφή του κεφαλιού, η σωστή και προσεκτική δημιουργία στροβίλου/έλικας και, φυσικά, η σωστή τοποθέτηση και κατανομή των μοσχευμάτων έχουν τεράστια σημασία για τη φυσικότητα, την μέγιστη κάλυψη αλλά και για την ευκολία χτενίσματος.
    Θα φαίνεται αραίωση στην δότρια;
    Η χρήση των πιο μικρών και χειροκίνητων εργαλείων, αλλά και η απολυτή ακρίβεια και ευστοχία στην επιλογή, κοπή και εξαγωγή των μοσχευμάτων, έχει σαν αποτέλεσμα την μέγιστη μείωση του τραυματισμού και την απουσία οποιασδήποτε εμφανούς διαφοράς στην δότρια περιοχή, μέχρι και μετά και από 2-3 συνεδρίες, ανεξαρτήτως δότριας και μήκους μαλλιών.
    Πως καθορίζεται η διάρκεια του χειρουργείου και εάν θα πραγματοποιηθεί σε 1 ή 2 ημέρες;
    Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει στην απόφαση είναι η έκταση της περιοχής που σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ο αριθμός των μοσχευμάτων/τριχών που πρόκειται να μεταμοσχευθούν.
  • Όταν έχουμε να καλύψουμε μία μόνο από τις 3 περιοχές (κροτάφους, άνω μέρος τριχωτού, κορυφή) και ειδικά με σταθεροποιημένη τριχόπτωση και με κατάλληλη δότρια, είναι εφικτό πάντα και με ασφάλεια, να γίνει προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης, με 1 μόνο μονοήμερη συνεδρία.
  • Όταν έχουμε 2 περιοχές προς αποκατάσταση, μπορεί να γίνει προσπάθεια πλήρους κάλυψης με 1 μόνο διήμερη συνεδρία.
  • Σε σοβαρότερες περιπτώσεις αλωπεκίας, για την πλήρη αποκατάσταση και τελειοποίηση και εφόσον το επιτρέπει η δότρια, μπορεί να χρειαστούν πάνω από 2-3 συνεδρίες, μονοήμερες ή διήμερες, σε διάστημα ετών. Να αναφέρουμε, πάντως, πως στατιστικά περίπου το 50% των ασθενών, σε τέτοιες περιπτώσεις, αισθάνεται ήδη πλήρη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα μετά την 1η κιόλας συνεδρία και δεν νιώθει την ανάγκη να προβεί σε επόμενη.
  • Έτσι, σε γενικές γραμμές ταξινομούμε τα περιστατικά, με βάση την βαρύτητα τους, ως εξής: (Σημειώνεται και ο βαθμός της κλίμακας Norwood που αντιπροσωπεύει συνήθως ένα τυπικό περιστατικό. Η κλίμακα Norwood είναι ο κλασικός τρόπος ταξινόμησης της ανδρογενετικής αλωπεκίας).


  • Πολύ μικρό
  • Περίπου 350 μοσχεύματα / 600-900 τρίχες
    Αφορά πολύ μικρά κενά τριχοφυΐας,
    τοπικές ουλές κτλπ
    Διάρκεια: 1-3 ώρες
  • Μικρό
  • 400-800 μοσχεύματα / 800-2000 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: 1

    Διάρκεια: 3-4 ώρες
    


  • Μεσαίο
  • 800 – 1000 μοσχεύματα / 1600-2500 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: 2

    Διάρκεια: 4-6 ώρες



  • Μεγάλο
  • 1100-1400 μοσχεύματα / 2500-4000 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: 2-3

    Διάρκεια: 6-8 ώρες

  • Πολύ μεγάλο
  • 1400-1700 μοσχεύματα / 3000-5500 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: 3-4
    Διάρκεια: 7-9 ώρες

  • Μεσαίο διήμερο
  • 1900-2500 μοσχεύματα / 3500-6000 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: >4
    Διάρκεια: 2 συνεχόμενες ημέρες, περίπου 6 ώρες στην κάθε μία
  • Μεγάλο διήμερο
  • 2500-3200 μοσχεύματα / 6000-9000 τρίχες
    Κλίμακα Norwood: >4
    Διάρκεια: 2 συνεχόμενες ημέρες, 7-8 ώρες στην κάθε μία

    Φυσικά, η παραπάνω ταξινόμηση σε αριθμούς μοσχευμάτων και διάρκεια χειρουργείου δεν είναι απόλυτη. Για παράδειγμα, ένα μικρό περιστατικό, για πολλούς λόγους και για να γίνει άριστη χειρουργική διαχείριση, μπορεί να διαρκέσει όσο ένα μεσαίο ή μεγάλο περιστατικό. Επίσης, τα μικρά περιστατικά (σε νούμερα μοσχευμάτων) που αφορούν το hairline, θεωρούνται σχεδόν πάντα μεσαία γιατί χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να γίνουν σωστά.

    Η αναλογία μοσχευμάτων/τριχών είναι σχετική, από την άποψη ότι ανάλογα την δότρια, την ηλικία και την περιοχή προς αποκατάσταση, τα 100 μοσχεύματα σε έναν ασθενή μπορεί να περιέχουν 200 τρίχες, ενώ σε κάποιον άλλο 500.
    Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να χρειαστώ κι άλλη επέμβαση στο μέλλον;
    Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί κι άλλη συνεδρία (επέμβαση/χειρουργείο) μελλοντικά, είναι η εξελισσόμενη τριχόπτωση (εντονότερη σε νεαρές ηλικίες) και οι πολύ μεγάλες σε έκταση περιοχές προς αποκατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω συνεδρία για την ίδια περιοχή, ως συμπλήρωση ή τελειοποίηση, για κάποια άλλη περιοχή ή και για τις δύο ταυτόχρονα.
    Σε νεαρές ηλικίες (23-40), τονίζεται ότι η τριχόπτωση πιθανότατα θα συνεχιστεί και έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλες συνεδρίες με την πάροδο του χρόνου, είτε για την ίδια περιοχή είτε για κάποια νέα.
    Υπάρχουν και περιπτώσεις, με περιορισμένη δότρια και εμφανή εξελισσόμενη τριχόπτωση, στις οποίες «αναγκαζόμαστε» να μην μεταμοσχεύσουμε καν το μέγιστο αριθμό τριχοθυλακίων που μπορεί να μεταμοσχευθεί σε κάθε συνεδρία, για να έχουμε πάντα κατά αυτόν τον τρόπο, εξασφαλισμένη οποιαδήποτε μελλοντική κάλυψη χρειαστεί και η οποία βέβαια μπορεί και να μην είναι ποτέ πλήρης.
    Σε κάθε περίπτωση γίνεται αναλυτική συζήτηση με τον ασθενή, αναλύοντας με ειλικρίνεια τις ρεαλιστικές προσδοκίες της επέμβασης, ώστε μακροπρόθεσμα να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
    Τονίζεται, σχεδόν πάντα, η σημασία της ταυτόχρονης εφαρμογής συντηρητικής αντιμετώπισης της τριχόπτωσης (PRP ή φαρμακευτική αγωγή), η οποία, ειδικά αν ξεκινήσει από νωρίς και γίνει σωστά και συστηματικά, μπορεί μακροχρόνια να οδηγήσει στην αποφυγή μίας ολόκληρης συνεδρίας.

    Όταν αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες σε έκταση περιοχές προς αποκατάσταση, τονίζουμε ότι για την περισσότερη ή και πλήρη κάλυψη ή για την τελειοποίηση του αποτελέσματος, θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία συνεδρία, ανάλογα πάντα και με την ικανότητα της δότριας. Ο κύριος λόγος, για αυτούς τους περιορισμούς, είναι τα ιατρικά και χειρουργικά πρωτόκολλα ασφαλείας, δηλαδή:

  • Το μέγεθος τραυματισμού
  • Η επιτρεπόμενη ποσότητα τοπικής αναισθησίας ανά συνεδρία
  • Η απώλεια αίματος
  • Οι ιδανικές αποστάσεις τοποθέτησης των τριχοθυλακίων για την μεγιστοποίηση της φύτρωσης

  • Έχει τεράστια σημασία το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος που δημιουργούμε αλλά και ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτό δημιουργείται.


    Στο μέγεθος του τραύματος, τον κύριο ρόλο παίζουν:
  • Το νούμερο των μοσχευμάτων που χρειαζόμαστε
  • Το μέγεθος του εργαλείου που χρησιμοποιούμε
  • Το ποσοστό ακριβείας («ευστοχίας») εξαγωγής (transection rate) του χειρουργού

  • Σαν όριο, λοιπόν, με βάση τις γνώσεις, την εκπαίδευση και την εμπειρία μας, βάζουμε:
  • Τα 1700 μοσχεύματα / ημέρα, που αντιστοιχούν σε 3.000-5.500 τρίχες
  • Να μην ξεπερνούμε ποτέ τις 7-8 ώρες «καθαρού» χρόνου επέμβασης ανά ημέρα
  • Τα εργαλεία εξαγωγής και τοποθέτησης που χρησιμοποιούμε να έχουν μέγιστη διάμετρο τα 0.95-1mm


  • Αποφεύγουμε, λοιπόν, πάντα, την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε μια μόνο συνεδρία ή σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μια από τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις, που θα μπορούσε να επιφέρει ένας τέτοιος «υπερταυματισμός», είναι και η απώλεια φύτρωσης πολλών τριχοθυλακίων.

    Μεγάλης σημασίας είναι επίσης ο σεβασμός στην υπάρχουσα τριχοφυΐα, την οποία ένα μεγάλο τραύμα γύρω της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά. Σε αυτή την ενότητα, να σημειωθεί πως φυσικά δεν υφίσταται η έννοια της «αντικατάστασης» μίας λεπτής και αδύναμης υπάρχουσας τρίχας με μία καινούργια πιο παχιά, τοποθετώντας την πάνω της ή κολλητά δίπλα της. Ο τραυματισμός που δημιουργείται σε αυτή την περίπτωση, σχεδόν πάντα, έχει σαν αποτέλεσμα την τελική απώλεια και των δύο (shock loss).
    Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω και δεύτερη επέμβαση;
    Το μικρότερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις συνεδρίες είναι 12-13 μήνες, με βασικούς λόγους, την ολοκλήρωση της επούλωσης αλλά και της τελικής φύτρωσης, σε αυτό το χρονικό σημείο.
    Στις λίγες περιπτώσεις που η δεύτερη επέμβαση αφορά τελείως διαφορετικές περιοχές και λήπτριας και δότριας, μπορεί με ασφάλεια να πραγματοποιηθεί και μετά από 5 μήνες από την πρώτη.
    Από τι μπορεί να εξαρτηθεί το αποτέλεσμα;
    Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι βασικοί από αυτούς είναι οι εξής:
  • Δότρια περιοχή του ασθενούς (έκταση – πυκνότητα – ποιότητα)
  • Εκπαίδευση – ικανότητα – εμπειρία – ενδιαφέρον του χειρουργού και του νοσηλευτικού προσωπικού
  • Είδος και μέγεθος εργαλείων • Κατάλληλη προσοχή στις ιατρικές οδηγίες από τον ασθενή
  • Ηλικία
  • Παρουσία και βαρύτητα συστηματικών ασθενειών, όπως θυρεοειδοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, αναιμία κ.α.
  • Λήψη φαρμάκων όπως βενζοδιαζεπίνες, αντικαταθλιπτικά, στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντισυλληπτικά (στις γυναίκες) ή άλλων ουσιών όπως νικοτίνη, κοκαΐνη, στεροειδή αναβολικά
  • Παρουσία διαταραχών του δέρματος του τριχωτού ή δερματοπαθειών, όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, εκτεταμένη επιφάνεια ουλώδους ιστού ή ενεργός ψωρίαση
  • Διατροφικές συνήθειες
  • Υπερβολική έκθεση της περιοχής που αποκαταστάθηκε στον ήλιο ή σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως πολύ υψηλό υψόμετρο με χαμηλό οξυγόνο
  • Παρατεταμένος υψηλός πυρετός
  • Υπερβολικό στρες
  • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μεταμόσχευσης μαλλιών;
    Από την στιγμή που εφαρμόζεται η μέθοδος FUE, με σωστό τρόπο, από εξειδικευμένο προσωπικό και με τήρηση όλων των κανονισμών ασφαλείας και αντισηψίας, το ποσοστό επιπλοκών είναι ελάχιστο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι πιθανές επιπλοκές είναι κυρίως τρεις:
    α. Θυλακίτιδα (Ποσοστό εμφάνισης: 3% - 4%)
    Πρόκειται για τα κλασσικά σπυράκια, συνήθως με πυώδη κέντρο, σαν αυτά που μπορεί να εμφανιστούν και μετά το ξύρισμα. Μπορεί να παρατηρηθεί από την 6η-7η έως την 25η ημέρα και αφορά στο 95% των περιπτώσεων την λήπτρια περιοχή.
    Οφείλεται συνήθως σε κάποια πιθανή απροσεξία του ασθενούς, που ακούσια έρχεται σε επαφή με κάποιο μικρόβιο. Το ένοχο μικρόβιο είναι σχεδόν πάντα ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και πιο σπάνια ο πυογόνος στρεπτόκοκκος.


    Αντιμετωπίζεται εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά με τοπική και πιο σπάνια συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Η περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης της και η εξάπλωση της, έχει σαν σίγουρο αποτέλεσμα την μερική απώλεια μοσχευμάτων.


    β. Παροδική νευρίτιδα (Ποσοστό εμφάνισης 5% - 6%)
    Παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλα χειρουργεία και νούμερα μοσχευμάτων και αφορά σχεδόν αποκλειστικά την δότρια περιοχή. Δεν επηρεάζει την φύτρωση.

    Οφείλεται κυρίως στις πολλαπλές αναπόφευκτες ενέσεις αναισθητικού με αποτέλεσμα τον ακούσιο τραυματισμό κλάδων αισθητικών νεύρων. Εκδηλώνεται από την 5η-6η ημέρα ως υπερευαισθησία (τσούξιμο με οποιαδήποτε επαφή) και συχνά μετατρέπεται σε υπαισθησία (μούδιασμα). Η αισθητικότητα επανέρχεται μόνη της μέχρι τις 30-35 ημέρες ή μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς σε 3-5 ημέρες με ειδική αντιφλεγμονώδη αγωγή.

    γ. Υποδόριο αιμάτωμα, συγκεντρωμένο ή κατά τόπους (Ποσοστό εμφάνισης: 0,5% - 1%)
    Πολύ σπάνιο, όταν όλα γίνονται σωστά και προσεκτικά. Αφορά σχεδόν μόνο ασθενείς με προβλήματα πήξης που δεν διατυπώθηκαν ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ασθενείς που δεν διέκοψαν την φαρμακευτική αγωγή με μινοξιδίλη πριν την επέμβαση ή που έλαβαν πρόσφατα ασπιρίνη.

    Πιο συχνά αφορά την λήπτρια περιοχή, αλλά μπορεί να συμβεί και στην δότρια. Η αιμορραγία δεν είναι ποτέ απειλητική για την ζωή του ασθενούς και σταματάει μόνη της ή με πίεση. Το αιμάτωμα απορροφάται σε 5-7 ημέρες. Μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μερική απώλεια μοσχευμάτων στην περιοχή άνωθεν του αιματώματος.
    Υπάρχει κατάλληλη εποχή του χρόνου για να γίνει το χειρουργείο;
    Το χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς αντενδείξεις. Ωστόσο, η κατάλληλη εποχή ορίζεται από τις συνήθειες του ασθενούς και την διάθεση του να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές οδηγίες. Η ιδανική περίοδος, είναι αυτή στην οποία ο ασθενής έχει την δυνατότητα μετά την επέμβαση (αλλά και πριν), να είναι ήρεμος, ξεκούραστος και χωρίς άγχος, ανεξαρτήτως μήνα και εποχής.

    Η πραγματοποίηση της επέμβασης τους καλοκαιρινούς μήνες, προϋποθέτει ασθενείς απόλυτα πειθαρχημένους στην αποφυγή του ηλίου για τουλάχιστον 20 ημέρες και που σίγουρα θα έχουν μετά την επέμβαση μόνο ήπια καθημερινή δραστηριότητα.
    Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να γίνει η μεταμόσχευση;
    Οποιαδήποτε ηλικία άνω των 22 και έως 75, μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για οποιαδήποτε βελτίωση ή αποκατάσταση επιθυμεί ο ασθενής.
    Ανάλογα την ηλικία ,την έκταση της περιοχής προς αποκατάσταση, την δότρια περιοχή, την σταθεροποίηση ή μη της τριχόπτωσης και την χρήση ή μη συντηρητικής θεραπείας, σχεδιάζουμε προσεγγιστικά, νούμερο και χρονική στιγμή επεμβάσεων.
    Πρέπει υποχρεωτικά να ξυρίσω τα μαλλιά μου για την επέμβαση;
  • Το ιδανικό, σχεδόν πάντα, είναι το ολοκληρωτικό ξύρισμα του κεφαλιού με μήκος τρίχας για την επέμβαση 0.5-1mm. Αυτό βοηθάει τον χειρουργό και να επιλέξει τα πιο κατάλληλα μοσχεύματα, αλλά και να κάνει πιο αναλογική και ομοιόμορφη εξαγωγή.
  • Σε περιπτώσεις ξεκάθαρων περιοχών αραίωσης προς αποκατάσταση, μπορούμε να ξυρίσουμε μόνο την δότρια περιοχή, κάνοντας δηλαδή το λεγόμενο πεζοναυτικό κούρεμα.
  • Σε περιπτώσεις μικρών εκτάσεων προς αποκατάσταση και με μήκος μαλλιών άνω των 5-7cm, μπορούμε να κάνουμε «ξύρισμα ζώνης», δηλαδή να ξυρίσουμε μια ζώνη μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά τις δότριας, καλυπτόμενη μετά από αυτά, και να εξάγουμε από αυτήν το 30-40% των τριχοθυλακίων της. Τα εναπομείναντα τριχοθυλάκια θα φυτρώσουν κανονικά και δεν θα φαίνεται κάποια διαφορά.
  • Σε πολύ μικρά, μικρά, μεσαία και μεγάλα περιστατικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση και με τελείως ακούρευτη δότρια, όμως η αύξηση του χρόνου επέμβασης είναι τουλάχιστον 15%.
  • ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

    Η σωστή προετοιμασία είναι άκρως σημαντική για την επιτυχία της μεταμόσχευσης αλλά και για την αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών.
  • Μην λάβετε ασπιρίνη για τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο. Σε περίπτωση χρόνιας λήψης Salospir ή κάποιας άλλης αντιπηκτικής αγωγής, να γίνεται διακοπή 4-5 ημέρες πριν το χειρουργείο, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Εφόσον γίνεται χρήση φαρμακευτικής αντιμετώπισης της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, να γίνεται διακοπή 5-7 ημέρες πριν το χειρουργείο.
  • Μην καταναλώσετε αλκοόλ για 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο.
  • Μειώστε (ή ιδανικά διακόψτε) το κάπνισμα
  • Το βράδυ πριν την επέμβαση, μπορείτε να φάτε και να κοιμηθείτε κανονικά.
  • Το πρωί της επέμβασης:
    - Μην πιείτε καφέ
    - Φάτε ελαφρύ πρωινό
    - Φορέστε πουκάμισο, ζακέτα ή μπλούζα με πολύ ανοιχτή λαιμόκοψη, ώστε να μην αγγίξει το ρούχο την χειρουργημένη περιοχή, όταν το φορέσετε μετά την επέμβαση
    - Εάν ανήκετε στην κατηγορία των μεγάλων ή διήμερων περιστατικών, θα σας έχει χορηγηθεί ιατρική συνταγή για κορτιζόνη και αντιβίωση. Ξεκινήστε με την λήψη της πρώτης δόσης, το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ημέρας της επέμβασης.
  • Προσκομίστε τις ιατρικές εξετάσεις που σας έχουν ζητηθεί, στη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης σας στην κλινική Artista Medico. Οι απαραίτητες εξετάσεις συνήθως είναι οι εξής:
    - Αιματολογικές εξετάσεις (Γενική αίματος, χρόνοι πήξης, βιοχημικός έλεγχος)
    - Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

    Το ίδιο ισχύει και για την σωστή φροντίδα μετά την επέμβαση. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών, εξασφαλίζετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε τυχόν παρενέργειες και δυσφορία.
    Πριν αναλύσουμε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε, διευκρινίζουμε τις παρακάρω ορολογίες:

    Δότρια περιοχή
    Από αυτή κάνουμε την εξαγωγή των τριχοθυλακίων και βρίσκεται κυρίως στο οπίσθιο τμήμα του τριχωτού έως πίσω από τα αυτιά. Μετά το τέλος του χειρουργείου, θα σας έχει τοποθετηθεί γάζα για την κάλυψη της περιοχής, η οποία χρειάζεται να μείνει μόνο για μία ημέρα.

    Λήπτρια περιοχή
    Η περιοχή της αραίωσης, προς αποκατάσταση, στην οποία γίνεται η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων.
    Σαν 1η ημέρα, μετράμε την ημέρα του χειρουργείου.

    Ψεκασμός λήπτριας και περιποίηση δότριας περιοχής
  • Από την 1η έως και την 3η ημέρα, θα πρέπει να ψεκάζετε την λήπτρια περιοχή με φυσιολογικό ορό (τον παρέχει η κλινική, μαζί με τη συσκευή ψεκασμού) κάθε 20-40 λεπτά (δεν είναι απαραίτητο τη νύχτα).
    Προσοχή: ΔΕΝ σκουπίζετε, ΔΕΝ στεγνώνετε, ΔΕΝ αγγίζετε.
    Ο ψεκασμός γίνεται με τον ασθενή σε όρθια ή καθιστή θέση και ΠΟΤΕ σε βαθύ σκύψιμο
  • Την 2η ημέρα, αφαιρέστε την γάζα από την δότρια περιοχή (προσεκτικά, αν είναι εφικτό με την βοήθεια κάποιου). «Ταμποναριστά», με αποστειρωμένη γάζα, εφαρμόστε betadine ή άλλο αντισηπτικό (χωρίς οινόπνευμα), 1-2 φορές/ημέρα και ΜΟΝΟ στην δότρια περιοχή. Συνεχίζετε κανονικά τον ψεκασμό στην λήπτρια.
  • Την 4η ημέρα, διακόπτετε την διαδικασία ψεκασμού στην λήπτρια, όπως και την εφαρμογή betadine στην δότρια.

  • Διαδικασία λουσίματος
  • Την 4η ημέρα, μπορείτε να ξεκινήσετε προσεκτικά να λούζεστε. Πάρα πολύ απαλά, με την παλαμιαία επιφάνεια του χεριού, εφαρμόστε κυκλικές κινήσεις για 3-5 λεπτά με τον αφρό του σαμπουάν. Η θερμοκρασία του νερού να είναι χλιαρή/δροσερή και φυσικά το νερό να μην έχει μεγάλη πίεση. Όταν τελειώσετε, απλά ξεπλυθείτε αλλά μην σκουπίσετε το κεφάλι σας.
  • Από την 5η ημέρα μέχρι περίπου την 25η, ξεκινήστε καθημερινό λούσιμο. Αυξήστε σταδιακά, μέρα με τη μέρα, την πίεση του χεριού πάνω στο κεφάλι, αλλά πάντα απαλά και χρησιμοποιώντας την παλαμιαία επιφάνεια. Επίσης, αυξήστε και τον χρόνο εφαρμογής του αφρού του σαμπουάν στα 7-10 λεπτά.
  • Για τα πρώτα 6-7 λουσίματα, συνεχίστε να μην σκουπίζετε ή να στεγνώνετε το κεφάλι σας.
  • Μετά το 7ο-8ο λούσιμο, ξεκινήστε να στεγνώνετε τα μαλλιά σας «ταμποναριστά» και πάντα με καθαρή πετσέτα
  • Μετά την 18η-20η ημέρα, μπορείτε να ξεκινήσετε να τα σκουπίζετε κανονικά, χωρίς όμως να ασκείτε παρατεταμένη πίεση ή τριβή.
  • Για να κάνετε χρήση σεσουάρ, θα πρέπει να περάσει η 30η ημέρα.

  • Γενικές οδηγίες
  • Αμέσως μετά την επέμβαση δεν θα έχετε πλήρη αίσθηση της λήπτριας περιοχής για 1-3 ώρες, λόγω της δράσης της τοπικής αναισθησίας. Χρειάζεται, λοιπόν, τεράστια προσοχή να μην ακουμπήσετε άθελα σας κάπου το κεφάλι σας, όπως πχ κατά την είσοδο ή έξοδο από το αυτοκίνητο ή περνώντας κάτω από ντουλάπια ή φωτιστικά.
  • Μειώστε το κάπνισμα ή διακόψτε το, εάν είναι δυνατόν, για τις πρώτες 25 ημέρες
  • Μην οδηγήσετε την 1η ημέρα
  • Εφόσον σας δοθεί η ιατρική οδηγία και συνταγή, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση και κορτιζόνη για 4-5 ημέρες. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η έναρξη είναι καλό να γίνεται από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ή το πρωινό της ημέρας του χειρουργείου.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη για τις πρώτες 4 ημέρες
  • Σε περίπτωση κεφαλαλγίας ή οποιασδήποτε δυσφορίας, μπορείτε να λάβετε απλά παυσίπονα, τύπου Depon. (Δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιοδήποτε παυσίπονο, ΕΚΤΟΣ από ασπιρίνη)
  • Κοιμηθείτε σε κατάλληλη θέση (πλάγια ή ανάσκελα) ανάλογα με την περιοχή που έχει γίνει η αποκατάσταση. Να φροντίζετε να είναι απολύτως καθαρή η μαξιλαροθήκη. Μπορείτε, εναλλακτικά, να τοποθετήσετε μία καθαρή πετσέτα πάνω στο μαξιλάρι.

  • Τι πρέπει να αποφύγετε
  • Την έντονη και πολύωρη έκθεση στον ήλιο, για 20-25 ημέρες. Φυσικά, μπορείτε να κυκλοφορείτε έξω κανονικά, απλά με την απαραίτητη προσοχή.
  • Την έκθεση σε βροχή, για 15 ημέρες. Εάν τύχει να εκτεθείτε, λουστείτε αμέσως μετά (όπως περιγράφεται στις οδηγίες λουσίματος παραπάνω)
  • Την χρήση μινοξιδίλης, για 15-20 ημέρες
  • Την σεξουαλική επαφή, για 3 ημέρες
  • Τις βαριές εργασίες και το σκύψιμο, για 10-12 ημέρες
  • Το σκληρό φαγητό (πχ παξιμάδι, στραγάλια) και τις έντονες γκριμάτσες, για 3-5 ημέρες
  • Την χρήση σεσουάρ ή προϊόντων μαλλιών (τζελ, λακ, βαφές) για 30 ημέρες.
  • Την χρήση κράνους, για 30 ημέρες
  • Την ήπια αερόβια άσκηση (jogging, ποδήλατο), για 7-10 ημέρες
  • Την έντονη σωματική άσκηση (πχ βάρη), για 20-25 ημέρες
  • Μην βουτήξετε το κεφάλι σας σε πισίνα ή θάλασσα, για 30 ημέρες. Από την 6η ημέρα μπορείτε να πηγαίνετε στη θάλασσα, απλά χωρίς να βουτάτε το κεφάλι σας.
  • Οποιοδήποτε «βρώμικο» περιβάλλον (πχ σκόνη), για 25 ημέρες. Γενικά, να προσέχετε πολύ την καθαριότητα αυτό το διάστημα. Προσοχή, επίσης, στην επαφή με κατοικίδια.
  • ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

    1. Προετοιμασία
    • Συζήτηση με τον ασθενή
    • Λήψη προεγχειρητικών φωτογραφιών
    • Αναλυτική μελέτη της δότριας περιοχής
    • Σχεδιασμός ολόκληρης της μεταμόσχευσης μαλλιών
    • Σχεδιάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση της δότριας
    • Υπολογίζεται η κατανομή των τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή πυκνότητα
    • Σχεδιάζεται προσεκτικά, και πάντα και με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς, η πρόσθια γραμμή τριχοφυΐας, που ίσως αποτελεί και το πιο ευαίσθητο σημείο του σχεδιασμού. Λαμβάνονται υπόψιν το σχήμα του προσώπου, τα χαρακτηριστικά του και η ηλικία του ασθενούς, ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη φυσικότητα.
    • Κούρεμα / Λούσιμο
    • Χορήγηση κατάλληλου ρουχισμού
    • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
    • Χορήγηση φαρμάκων, εάν χρειάζεται
    2. Φάση εξαγωγής
    • Διαρκεί 1-4 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Σε αυτή την διάρκεια, γίνονται ένα με τρία ολιγόλεπτα διαλείμματα, ή όσα χρειάζεται ο ασθενής για να νιώθει καλά καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
    • Τοποθέτηση του ασθενούς σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), με εξασφάλιση της άνεσής του.
    • Επιμελής καθαρισμός της δότριας περιοχής.
    • Εφαρμογή τοπικής αναισθησίας.
    • Εξαγωγή τριχοθυλακίων: Τα τριχοθυλάκια εξάγονται προσεκτικά και ένα-ένα, με χειροκίνητα εργαλεία της ελάχιστης δυνατής διαμέτρου. Αυτό μας επιτρέπει τους λεπτούς και υπομονετικούς χειρισμούς, ώστε να πετύχουμε τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό. Με την εμπειρία μας, αξιοποιούμε την δότρια στον μέγιστο βαθμό, αφαιρώντας μόνο τον αριθμό τριχοθυλακίων που χρειαζόμαστε, χωρίς να προκαλούμε αχρείαστους τραυματισμούς και «μάδημα», που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν αραίωση και ουλοποίηση, καθώς και μείωση της αξιοποίησης της στο μέλλον.
    • Τα τριχοθυλάκια που αφαιρούνται διαχωρίζονται και ταξινομούνται, ανάλογα με τον αριθμό τριχών που περιέχει το καθένα. Διατηρούνται στις ιδανικές συνθήκες επιβίωσης τους, σε ειδικό διάλυμα και σωστή θερμοκρασία.
    • Στο τέλος του βήματος της εξαγωγής, μετρούνται όλα τα τριχοθυλάκια που έχουν εξαχθεί, όπως επίσης και ο αριθμός των τριχών που περιέχει το καθένα.
    3. Μεγάλο διάλειμμα
    Το διάλειμμα αυτό διαρκεί 30 έως 60 λεπτά, στα οποία ο ασθενής μπορεί να φάει και να χαλαρώσει.

    4. Φάση τοποθέτησης
    • Διαρκεί 1-4 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό. Όπως και στην φάση της εξαγωγής, μπορούν να γίνουν τα απαραίτητα ολιγόλεπτα διαλείμματα.
    • Τοποθέτηση του ασθενούς σε ύπτια θέση (ανάσκελα) σε διάφορες γωνίες ανάκλησης, κυρίως σε ημικαθιστή θέση, ανάλογα με την περιοχή προς αποκατάσταση.
    • Επιμελής καθαρισμός της λήπτριας περιοχής.
    • Εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στην λήπτρια περιοχή.
    • Εμφύτευση των τριχοθυλακίων: Όπως και στην φάση της εξαγωγής, έτσι και στην φάση της τοποθέτησης, χρησιμοποιούνται τα πιο ατραυματικά και μικρότερης διαμέτρου εργαλεία. Αυτό μας επιτρέπει την εμφύτευση με λεπτομέρεια, με τις γωνίες και την πυκνότητα που επιθυμούμε. Επίσης, αποφεύγονται άσκοποι τραυματισμοί στην λήπτρια περιοχή, που θα μπορούσαν να «προδώσουν» την φυσικότητα των μεταμοσχευμένων μαλλιών.
    5. Τέλος της επέμβασης
    • Κατάλληλη περιποίηση και κάλυψη της δότριας περιοχής με γάζα.
    • Λήψη άμεσων μετεγχειρητικών φωτογραφιών.
    • Χορήγηση αναλυτικών ιατρικών οδηγιών για την μετεγχειρητική πορεία.

    ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

    Είδη Αλωπεκίας
    Προσπαθώντας να ορίσουμε την αλωπεκία, θα λέγαμε ότι περιγράφει ποικίλες καταστάσεις απώλειας τριχών σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής (κυρίως), τα φρύδια ή τα γένια. Υπάρχουν διάφορα είδη αλωπεκίας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, συμπτώματα και βαθμό σοβαρότητας. Παρακάτω, γίνεται μία μικρή ανάλυση των συνηθέστερων τύπων. Η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία αποτελεί και τον πιο συνηθισμένο τύπο, αφήνεται τελευταία, ώστε να αναλυθεί σε βάθος.
    1. Γυροειδής Αλωπεκία
    Ο συγκεκριμένος τύπος αφορά μία αυτοάνοση πάθηση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των τριχοθυλακίων, καταστρέφοντας τα, σε διάφορα σημεία τριχοφυΐας του σώματος.
    Στατιστικά, προσβάλλει περίπου το 1%-2% του πληθυσμού, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε παιδιά και εφήβους. Η αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας δεν είναι γνωστή, όμως οι ενδείξεις συνηγορούν ότι μπορεί να παίξουν ρόλο βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, καταστάσεις όπως η κύηση ή το αυξημένο στρες.
    Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ξαφνικά, με τη μορφή στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος επιφανειών πλήρους απώλειας τριχών, στο τριχωτό της κεφαλής ή στα φρύδια. Η σοβαρότερη μορφή της ονομάζεται Ολική Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Totalis), η οποία χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία τριχών σε όλο το κεφάλι.
    Η εξέλιξη της γυροειδούς αλωπεκίας δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Τις περισσότερες φορές (σε ένα ποσοστό 80%-90%), η βλάβη δεν είναι μόνιμη και οι τρίχες ξαναφυτρώνουν από μόνες τους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται υποτροπές ή επιδείνωση.
    2.Τελογενής Αλωπεκία
    Ο τύπος αυτός, ανήκει στις παροδικές αλωπεκίες, καθώς συνήθως είναι αναστρέψιμος. Συνήθως πυροδοτείται από καταστάσεις αυξημένου στρες, ψυχολογικού ή σωματικού. Κάτι τέτοιο προκαλεί αύξηση του ποσοστού των συνολικών τριχοθυλακίων που βρίσκονται στη φάση απόπτωσης (ονομάζεται τελογενής φάση), δηλαδή της φάσης που οι τρίχες «πέφτουν».
    Μακράν τις περισσότερες φορές, εάν ο ασθενής ακολουθήσει τις ιατρικές οδηγίες, λαμβάνοντας μία ισορροπημένη δίαιτα και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών, τότε τα τριχοθυλάκια επανέρχονται στο φυσιολογικό.
    3. Αλωπεκία από τράβηγμα μαλλιών
    Σε αυτή την περίπτωση, η αλωπεκία προκαλείται από υπερβολική χρόνια έλξη στα μαλλιά προς τα πίσω, λόγω συγκεκριμένων χτενισμάτων, συνηθέστερα σε γυναίκες. Η εμφάνιση γίνεται πιο έντονη στην μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας, δηλαδή στα σημεία που ασκείται η μεγαλύτερη πίεση. Η τριχόπτωση, τις περισσότερες φορές, θεωρείται μόνιμη, καθώς υφίσταται μόνιμη καταστροφή των συγκεκριμένων τριχοθυλακίων.
    4. Τριχοτιλλομανία
    Ο συγκεκριμένος τύπος, οφείλεται σε χρόνιο και επαναλαμβανόμενο τράβηγμα των τριχών από τα μαλλιά ή από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, από το ίδιο το άτομο, με αποτέλεσμα το «ξερίζωμα» τους. Αποτελεί ένα είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, που συνήθως αντικατοπτρίζει το άγχος. Δεν πρόκειται για καθόλου σπάνια πάθηση, ενώ στατιστικά, εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά από ότι ενήλικες και σε κορίτσια από ότι αγόρια.
    Το τράβηγμα των τριχών μπορεί να γίνεται ασυναίσθητα, κατά τη διάρκεια καθημερινών συνηθειών, όπως η μελέτη, ένα τηλεφώνημα ή η παρακολούθηση μίας ταινίας στην τηλεόραση. Λόγω της χρονιότητας της κατάστασης, στις σοβαρές περιπτώσεις η τριχοτιλλομανία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια τριχών.
    Η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται σε πολλά επίπεδα. Πριν την κλινική αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό μεταμόσχευσης μαλλιών, θα πρέπει να υπάρξει εντόπιση και επικέντρωση στην ψυχολογική φύση του προβλήματος, πολλές φορές με την βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας.
    5. Ουλωτική Αλωπεκία
    Αυτός ο τύπος αλωπεκίας περιγράφει καταστάσεις μη αναστρέψιμων αλωπεκιών, λόγω πλήρους καταστροφής των τριχοθυλακίων και συνοδό δημιουργία ουλής του δέρματος. Οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες, όπως τραυματισμοί (εγκαύματα, μηχανικά τραύματα), δερματοπάθειες, φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος, ακτινοβολία ή καρκίνοι του δέρματος.
    Καταστάσεις που περιγράφηκαν παραπάνω, όπως η αλωπεκία από τράβηγμα μαλλιών ή η τριχοτιλλομανία, μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ενός βαθμού ουλωτική αλωπεκία. Η αντιμετώπιση της ουλωτικής αλωπεκίας αποτελεί πρόκληση, που χρειάζεται την εμπειρία και την γνώση ιατρού ειδικού στην μεταμόσχευση μαλλιών.
    6. Ανδρογενετική Αλωπεκία
    Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μακράν ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Η εξέλιξη της είναι σταδιακή και μπορεί να πάρει μέχρι και δεκαετίες. Η εμφάνιση, τα στατιστικά και τα χαρακτηριστικά της διαφέρουν κατά πολύ στα δύο φύλα. Πιο συγκεκριμένα:
    • Στους άνδρες:
    Στατιστικά, υπολογίζεται ότι το 40%-50% των ανδρών θα εμφανίσει κάποιου βαθμού ανδρογενετική αλωπεκία, έως την ηλικία των 40 ετών, ενώ το 70% θα την εμφανίσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στο 98% των ανδρών που εμφανίζουν αλωπεκία, αυτή είναι ανδρογενετικού τύπου.
    Αρχικά, παρατηρείται λέπτυνση των τριχών στην περιοχή των κροτάφων, την μετωπιαία γραμμή τριχοφυΐας και την κορυφή του τριχωτού. Με την πάροδο του χρόνου, οι τρίχες γίνονται χνοώδεις και άχρωμες, ενώ σταδιακά καταλήγουν να πέφτουν τελείως και να εξαφανίζονται. Αυτό προκαλεί την αραίωση στην κορυφή και την επιδεινούμενη υποχώρηση του μετωπιαίου hairline.
    Στο τελικό στάδιο, οι δύο αυτές βασικές περιοχές αραίωσης μπορεί να ενωθούν. Ωστόσο, συνήθως παραμένει μία λωρίδα φυσιολογικής τριχοφυΐας στα πλάγια των κροτάφων και στο οπίσθιο τμήμα του τριχωτού. Η βαρύτητα και το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες, υπολογίζεται με την βοήθεια της κλίμακας Norwood.
  • Στις γυναίκες:
  • Η εμφάνιση του ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας στις γυναίκες, γίνεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και την ηλικία των 50 ετών, ενώ υπολογίζεται πως το 75% των γυναικών άνω των 65 ετών θα την εμφανίσει, με ποικίλη βαρύτητα.
    Στα αρχικά στάδια, η πάθηση προκαλεί λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών διάχυτα στο τριχωτό της κεφαλής, με επίκεντρο όμως την κορυφή. Η πρόσθια γραμμή της τριχοφυΐας, δεν υποχωρεί όπως στους άνδρες. Το στάδιο υπολογίζεται πάλι με την αντίστοιχη κλίμακα.
    Αίτια της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας
    Η αιτιολογία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική, ωστόσο, μιλώντας πιο γενικά, ισχύει ένας κανόνας: Η ανδρογενετική αλωπεκία οφείλεται στην επίδραση των ανδρογόνων σε υποδοχείς των τριχοθυλακίων.
    Οι καραφλοί άνδρες, δεν σημαίνει πως έχουν περισσότερα κυκλοφορούντα ανδρογόνα, αλλά πως τα τριχοθυλάκια τους, στις περιοχές με αραίωση, είναι πιο ευαίσθητα σε αυτά. Μπορούμε να καταλήξουμε σε 2 βασικούς παράγοντες:

  • Κληρονομικότητα:
  • Σίγουρα, η «ευαισθησία» των τριχοθυλακίων στην τριχόπτωση, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γονίδια που έχουμε κληρονομήσει. Εάν στην οικογένεια ενός άνδρα εμφανίζεται τριχόπτωση σε αρκετά μέλη, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει τριχόπτωση και ο ίδιος.
    Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η πιθανότητα εμφάνισης αλωπεκίας, ακόμα και αν γνωρίζουμε το ιστορικό των στενών συγγενών. Δηλαδή, μπορεί ένας άνδρας να εμφανίσει τριχόπτωση, ενώ οι στενοί του συγγενείς έχουν πυκνό μαλλί, όπως και το αντίστροφο!

  • Ορμονικές διαταραχές:
  • Η σημασία αυτού του παράγοντα είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Διαταραχές που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες ή η εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες.

    Διάγνωση και αντιμετώπιση τριχόπτωσης

    Διάγνωση και αντιμετώπιση τριχόπτωσης Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι η αλωπεκία είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Ανέκαθεν, τα πλούσια και δυνατά μαλλιά ήταν ένα από τα σύμβολα της ομορφιάς και της νεότητας. Η αραίωση μαλλιών προσθέτει χρόνια στην εξωτερική εμφάνιση και μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, προκαλώντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και μείωση της κοινωνικότητας, καθώς και επηρεάζοντας τις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Γίνεται απολύτως κατανοητό, λοιπόν, το ότι οι πάσχοντες αναζητούν αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα τους.
    Στην επίσκεψη στο ιατρείο Artista Medico, αρχικά θα γίνει διάγνωση του τύπου της αλωπεκίας που σας ταλαιπωρεί. Θα ληφθεί εκτενές ιστορικό, από το οποίο θα διευκρινιστούν  παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν ή να επιταχύνουν την τριχόπτωση. Εφόσον διορθωθούν οι αναστρέψιμοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην τριχόπτωση, θα οριστεί το ολιστικό θεραπευτικό πλάνο, ανάλογα με τις ιατρικές ενδείξεις, καθώς και τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες. Το πλάνο θα διακρίνεται από ρεαλισμό και ειλικρίνεια, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Το θεραπευτικό πρωτόκολλο συνήθως αποσκοπεί:
  • Στην πρόληψη και επιβράδυνση της τριχόπτωσης, με σκοπό την διατήρηση και ενίσχυση της υπάρχουσας τριχοφυΐας
  • Στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας στις περιοχές που έχει ήδη εγκατασταθεί

  • Συνηθέστερα, τρια είναι τα κύρια βήματα που συντελούν στην αντιμετώπιση της αλωπεκίας, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση:
    1. Αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή
    2. Αυτόλογη μεσοθεραπεία τριχωτού PRP
    3. Μεταμόσχευση μαλλιών