Facelift – Necklift

facelift

Το facelift (στα ελληνικά ρυτιδοπλαστική) αποτελεί ίσως την πιο γνωστή επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής. Πρόκειται για την θεραπεία προσώπου και λαιμού με τα θεαματικότερα αποτελέσματα, η οποία βοηθα να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Στοχεύει στην ανόρθωση και επανατοποθέτηση των ιστών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, επαναφέροντας την πρότερη νεανική και σφριγηλή όψη, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις του προσώπου.

Το facelift είναι κατάλληλη επέμβαση για όσους παρατηρούν:

  • Χαλάρωση στο πρόσωπο, με κουρασμένη και γερασμένη εικόνα.
  • Μικρές, αλλά και βαθύτερες ρυτίδες.
  • Απώλεια ομαλού και τονισμένου περιγράμματος προσώπου και λαιμού.
  • Δυσαναλογία κατανομής λίπους, με χαρακτηριστική εικόνα «αδειάσματος» όγκου σε κάποιες περιοχές, λόγω ατροφίας, και αύξησης σε κάποιες άλλες.
  • Χαλάρωση του λαιμού, με το χαρακτηριστικό αντιαισθητικό «διπλοσάγονο» ή «λειρί».

Facelift και Νecklift: Ο απόλυτος συνδυασμός

Ο λαιμός αποτελεί τη φυσική επέκταση του προσώπου, με τα σημεία της γήρανσης συνήθως να επεκτείνονται και εκεί. Ο χαλαρός και με ασαφή όρια λαιμός, μπορεί να «προδώσει» την ηλικία, ακόμα και αν η εμφάνιση του προσώπου είναι πιο νεανική.

Η επέμβαση του facelift, λοιπόν, μπορεί να συνδυαστεί με λίφτινγκ λαιμού (necklift) και τοπική λιποαναρρόφηση, με στόχο την βελτίωση των κάθετων χορδών που σχηματίζονται στον λαιμό, καθώς και την μείωση της ποσότητας του τοπικού λίπους, αντίστοιχα. Αυτό προσφέρει μία ολιστική αντιμετώπιση, με πλήρως αρμονικό και φυσικό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της επέμβασης και οι τομές

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η καλά κρυμμένη τομή, που ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να ξεκινά από την γραμμή τριχοφυΐας του κροτάφου και να συνεχίζει γύρω και πίσω από το αυτί.

Αυτή η τομή, παρέχει στον πλαστικό χειρουργό την άνεση στους χειρισμούς για την ανακατανομή και στήριξη των βαθύτερων στιβάδων και του συνδετικού ιστού που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, η χαλάρωση των οποίων έχει προκαλέσει σε μεγάλο ποσοστό τα φαινόμενα της γήρανσης. Με την ανόρθωση αυτή, αυτόματα βελτιώνεται ολόκληρο το μέσο και κατώτερο τριτημόριο του προσώπου, καθώς και το περίγραμμα του. Στη συνέχεια, αφαιρείται με ασφάλεια το δέρμα που περισσεύει.

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποιες ηλικίες εφαρμόζεται η επέμβαση;
Η ανατομία και η διαδικασία της γήρανσης είναι αρκετά διαφορετική σε κάθε άτομο. Έτσι, δεν μπορεί να προσδιοριστεί πάντα με ακρίβεια η ηλικία στην οποία ενδείκνυται το facelift. Συνήθως, εφαρμόζεται σε ανθρώπους άνω των 40 ετών.
Θα πρέπει να διανυκτερεύσω στην κλινική;
Το είδος της αναισθησίας, επιλέγεται κατόπιν ενδείξεων, από τον Πλαστικό Χειρουργό. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και μέθης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, είναι προτιμότερη η γενική αναισθησία. Τις περισσότερες φορές, απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Για τον πρώτο καιρό, ο ασθενής θα πρέπει να φορά έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο, για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος και των εκχυμώσεων υποχωρεί τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Αυτό επιτρέπει την επιστροφή στην δουλειά μετά από 1-2 εβδομάδες, ενώ για την πιο έντονη σωματική άσκηση, συστήνεται επαναφορά μετά από 3 εβδομάδες.
Οι ουλές θα είναι ορατές;
Όπως προαναφέρθηκε, οι τομές είναι εξαρχής πολύ καλά κρυμμένες, ώστε να μπορούν να καλυφθούν από τα μαλλιά, ή πίσω από τα αυτιά. Τον πρώτο καιρό οι ουλές θα είναι κόκκινες, ενώ με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται πιο λευκές, καταλήγοντας να είναι σχεδόν αόρατες, ακόμα και από ένα έμπειρο μάτι.
Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις;
Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε προσώπου, το facelift μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες χειρουργικές θεραπείες. Πολύ συχνά, συνδυάζεται εξαιρετικά, στον ίδιο χρόνο, με βλεφαροπλαστική.