Μειωτική στήθους

μειωτική στήθους

Η μειωτική στήθους είναι μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, η οποία αποσκοπεί στην μείωση του όγκου, την ανόρθωση και την βελτίωση του περιγράμματος και του σχήματος των μαστών.

Γιατί να επιλέξετε μειωτική στήθους

Από αισθητικής άποψης, μία από τις συχνότερες επιθυμίες των γυναικών με πολύ μεγάλο και πτωτικό στήθος, είναι το να μπορούν να φορέσουν με άνεση και αυτοπεποίθηση τα ρούχα και τα μαγιό που επιθυμούν. Επίσης, πέραν της αισθητικής δυσαναλογίας, οι γυναίκες αυτές συχνά αντιμετωπίζουν και λειτουργικές ή ψυχολογικές επιπτώσεις. 

Το μεγάλο βάρος των μαστών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία που περιορίζει τις σωματικές δραστηριότητες, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες. Ο στηθόδεσμος μπορεί να προκαλεί πόνο και να αφήνει σημάδια στην περιοχή των ώμων, ενώ δεν είναι σπάνιος και ο ερεθισμός του δέρματος κάτω από τον μαστό. 

Λόγω των παραπάνω, υπάρχει η τάση σε αυτές τις γυναίκες να αθλούνται λιγότερο, με μακροχρόνια δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία και το σωματικό τους βάρος. Έτσι, λοιπόν, η μειωτική μαστών θεωρείται ένας συνδυασμός αισθητικής και επανορθωτικής επέμβασης, που δίνει μόνιμη λύση σε πληθώρα προβλημάτων.

Τι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την μειωτική στήθους;

Αφαίρεση των λιπωδών και αδενικών στοιχείων του μαστού, που προκαλούν το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος του.

 Βελτίωση του σχήματος και του περιγράμματος των μαστών  Ανόρθωση, καθώς σχεδόν πάντα η μεγαλομαστία συνοδεύεται από σημαντική πτώση.

 Μείωση της διαμέτρου της θηλής.

 Σημαντική βελτίωση της χαλάρωσης του δέρματος του μαστού και αφαίρεση μεγάλου τμήματος τυχόν ραγάδων που έχουν δημιουργηθεί.

 Αισθητή διόρθωση της συμμετρίας των δύο μαστών, σε περίπτωση ανισομαστίας.

Συχνές ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορεί να εφαρμοστεί;
Από την ηλικία των 18 ετών θεωρείται ασφαλές να πραγματοιποιηθεί η επέμβαση, πάντα όμως μετά την ένδειξη του ιατρού.
Θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Συνηθέστερα, χρειάζεται παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ, πάντα βέβαια ανάλογα με την περίπτωση.
Οι ουλές θα είναι ορατές μετά την ανάρρωση;
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την μειωτική στήθους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προβλήματος που επιθυμούμε να διορθώσουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεγχειρητικές τομές θα εκτείνονται κυκλικά γύρω από τη θηλή, με την προσθήκη μίας κατακόρυφης τομής και μίας οριζόντιας που εκτείνεται ακριβώς κάτω από τον μαστό. Το τελικό σχήμα μοιάζει με ανεστραμμένο Τ.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ουλές γίνονται πιο λευκές και παίρνουν το χρώμα του δέρματος. Ποτέ δεν εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο είναι στρατηγικά τοποθετημένες, ώστε να κρύβονται από τις φυσικές πτυχές του σώματος, με σκοπό να γίνονται κατά το δυνατόν πιο αόρατες.
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;
Σε δουλειά γραφείου, η επιστροφή μπορεί να γίνει προσεκτικά, μετά από 7-10 ημέρες. Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, χρειάζεται να περάσουν περίπου 20 ημέρες για ήπια άσκηση, χωρίς άρση βάρους ή έντονους κραδασμούς (πχ γρήγορο περπάτημα), ενώ μετά από περίπου 40 ημέρες, γίνεται σταδιακή επαναφορά σε πιο έντονη άσκηση.
Είναι επίπονη η μειωτική μαστών;
Συνήθως, η μειωτική μαστών είναι μία επέμβαση που δεν προκαλεί ιδιαίτερο πόνο. Με απλά παυσίπονα για τις πρώτες ημέρες, το επίπεδο του μετεγχειρητικού πόνου είναι σχεδόν μηδαμινό.