Λιποαναρρόφηση

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση είναι η αισθητική επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, κατά την οποία αφαιρείται το περιττό λίπος τοπικά. Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές, επιτυγχάνουμε την αποτελεσματική σμίλευση του σώματος, επαναπροσδιορίζοντας τις αναλογίες του και αποκαθιστώντας την αρμονία του.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμoστεί σχεδόν σε όλο το σώμα και συγκεκριμένα σε:

  • Κοιλιά
  • Μηρούς
  • Βραχίονες
  • Σαγόνι
  • Γλουτούς
  • “Ψωμάκια”

Γιατί να επιλέξετε τη λιποαναρρόφηση;

Η λιποδυστροφία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, εκφράζει τη δυσανάλογη τοπική συσσώρευση λίπους, η οποία δεν αντιπροσωπεύει το συνολικό βάρος ή ποσοστό λίπους του σώματος. Ακόμα και σε ανθρώπους, οι οποίοι γυμνάζονται τακτικά και ακολουθούν δίαιτα, υπάρχει συχνά ιδιαίτερη δυσκολία στην μείωση συγκεκριμένων τοπικών λιποαποθηκών.

Στις γυναίκες, συνήθως αυτές οι περιοχές είναι τα «ψωμάκια», ενώ στους άνδρες η χαμηλότερη κοιλιακή χώρα. Η λιποαναρρόφηση έρχεται ώστε να δώσει άμεση και μόνιμη λύση σε αυτή τη δυσκολία.

Η πρώτη επίσκεψη

Κατά την επίσκεψη σας στο ιατρείο Artista Medico, καταρχάς θα γίνει η λήψη εκτενούς ιστορικού. Στη συνέχεια, θα γίνει αναλυτική συζήτηση  και κλινική εξέταση, ώστε να αξιολογηθούν οι ανησυχίες σας, οι προσδοκίες σας και οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η λιποαναρρόφηση. 

Έπειτα, εξετάζεται η ποσότητα του τοπικού λίπους, καθώς και κάποια άλλα ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως η ελαστικότητα του δέρματος και ο μυϊκός τόνος.

Η διαδικασία

Η επέμβαση, ανάλογα πάντα από τις ενδείξεις και από το μέγεθος του προβλήματος, μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, με μέθη ή με γενική αναισθησία.

Οι τομές που γίνονται στο δέρμα είναι μικροσκοπικές, με μήκος περίπου 0,5cm. Μέσα από αυτές, αρχικά εγχέεται στον λιπώδη ιστό ένα υδατικό διάλυμα εμπλουτισμένο με αγγειοσυσπαστικές ουσίες και τοπικό αναισθητικό, το οποίο μας παρέχει ασφάλεια και αναλγησία, για την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της απώλειας αίματος.

Στο επόμενο βήμα, χρησιμοποιώντας ειδικές, τελευταίας τεχνολογίας, μη τραυματικές κάνουλες, το περιττό λίπος αναρροφάται με ακρίβεια και λεπτομέρεια, δίνοντας στο σώμα το επιθυμητό σχήμα.

Συχνές ερωτήσεις

Πως ξέρω αν η λιποαναρρόφηση είναι κατάλληλη για εμένα;
Ιδανικά, τα καταλληλότερα άτομα για λιποαναρρόφηση είναι αυτά που έχουν ένα σχετικά σταθερό σωματικό βάρος, χωρίς να είναι παχύσαρκα, αλλά ενοχλούνται από την ύπαρξη τοπικής και επίμονης συσσώρευσης λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος και ούτε σκοπεύει στο να αντικαταστήσει την σωματική άσκηση και σωστή διατροφή. Η συγκεκριμένη επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής συνοδεύει ή μπορεί να γίνει αφετηρία για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια καλή φυσική κατάσταση, ώστε να τελειοποιήσει το αισθητικό αποτέλεσμα και την σωματική αρμονία.
Θα πρέπει να διανυκτερεύσω στην κλινική;
Συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στην κλινική και επιστρέφετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα.
Τι θα πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο;
Μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης, θα λάβετε αναλυτικά τις μετεγχειρητικές σας οδηγίες. Για τις πρώτες 3-4 εβδομάδες, θα σας χορηγηθεί ειδικός ελαστικός κορσές, που βοηθά στην αποτελεσματική επούλωση του χειρουργικού τραύματος και στη μείωση εμφάνισης οιδήματος.

Η μετεγχειρητική δυσφορία είναι ελάχιστη, ενώ αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλά παυσίπονα.
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;
Η επιστροφή στη δουλειά, εφόσον δεν περιλαμβάνει την άρση βάρους, μπορεί να γίνει μετά από μόλις λίγες ημέρες. Όσον αφορά την πιο έντονη σωματική άσκηση, η επαναφορά γίνεται μετά από 3-4 εβδομάδες.
Πότε θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης;
Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο. Ωστόσο, λόγω του αναμενόμενου οιδήματος, θα έχετε καλύτερη εικόνα μετά από περίπου 10-14 ημέρες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά από 3-6 μήνες.

Λόγω της αφαίρεσης των λιποκυττάρων κατά τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης, το αποτέλεσμα θεωρείται μόνιμο, εφόσον διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε λογικές διακυμάνσεις (5-7 κιλά).
Οι ουλές είναι ορατές;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικών οπών. Αυτό, σημαίνει ότι μετά την επούλωση, οι ουλές είναι κυριολεκτικά, σχεδόν αόρατες.
Είναι ασφαλής η λιποαναρρόφηση;
Πρόκειται για μία επέμβαση που εφαρμόζεται εκτενώς σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να υπάρξουν πιθανές επιπλοκές, για τις οποίες θα ενημερωθείτε κατά την επίσκεψη σας στην Artista Medico.

Ωστόσο, η πιθανότητα για οποιαδήποτε επιπλοκή είναι πάρα πολύ μικρή, εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί ακολουθώντας όλα τα κατάλληλα πρωτόκολλα, από ειδικό Πλαστικό Χειρουργό.
Μπορεί η λιποαναρρόφηση  να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις;
Η λιποαναρρόφηση έχει ένδειξη να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε πολλές άλλες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής, κατόπιν ενδείξεων. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να συνδυαστεί με κοιλιοπλαστική, μηροπλαστική, βραχιονολπλαστική, facelift και άλλα.