Κοιλιοπλαστική

Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, κατά την οποία αφαιρείται το περιττό δέρμα και λίπος από την κοιλιά. Ταυτοχρόνως, μπορεί να διορθωθεί η χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος και να αποκατασταθεί η συνοχή και δύναμή του.

Οι παράγοντες χαλάρωσης της κοιλιάς είναι αρκετοί. Οι δύο βασικότεροι από αυτούς, είναι οι εγκυμοσύνες και η μεγάλη απώλεια βάρους.

Ποιά είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Μετά από επιμελή και προσεκτικό σχεδιασμό, αφαιρείται το δέρμα και η περίσσεια του λίπους μίας οριζόντιας περιοχής κάτω από τον ομφαλό. Ταυτόχρονα, μπορεί να πραγματοποιηθεί λιποαναρρόφηση και διόρθωση της διάστασης των κοιλιακών μυών. Ο ομφαλός επανατοποθετείται σε μία πιο φυσική θέση, ενώ η κοιλιά καταλήγει να είναι επίπεδη,  νεανική και σφριγηλή. 

Έτσι, βελτιώνεται η όψη της, αλλά και το συνολικό σχήμα και περίγραμμα του σώματος. Μία παραλλαγή της επέμβασης, που όμως απευθύνεται σε άτομα με μικρή χαλάρωση, είναι η λεγόμενη “mini” κοιλιοπλαστική. Σε αυτή την περίπτωση, η τομή είναι μικρότερη, ο ομφαλός δεν αλλάζει θέση, ενώ και ο χρόνος ανάρρωσης είναι σαφώς μικρότερος.

 

Η επέμβαση είναι κατάλληλη για:

  1. Άνδρες και γυναίκες, που εμφανίζουν τοπικό λίπος στην κοιλιά, με παρουσία περιττού δέρματος

  2. Ατομα με μεγάλη απώλεια βάρους, που πιθανόν και να έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις

  3. Γυναίκες που εμφανίζουν χαλάρωση, μετά από εγκυμοσύνες

  4. Άτομα με διάσταση κοιλιακών μυών

 

Κοιλιοπλαστική και εγκυμοσύνες:

Ιδανικά, η κοιλιοπλαστική έχει τα μέγιστα αποτελέσματα εάν εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού. Συγκεκριμένα, μπορεί να εφαρμοστεί τουλάχιστον 9 μήνες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ωστόσο, η κοιλιοπλαστική δεν επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Εάν μείνετε έγκυος μετά την κοιλιοπλαστική, η πορεία θα είναι απολύτως ομαλή.

 

Κοιλιοπλαστική και σωματικό βάρος:

Θα πρέπει να τονιστεί, πως η κοιλιοπλαστική δεν θα πρέπει να αποτελεί μία επέμβαση αδυνατίσματος. Δεν αντικαθιστά την δίαιτα ή την γυμναστική. Ιδανικά, για να έχει το πιο μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα, το σωματικό βάρος μετά την επέμβαση θα πρέπει να μην έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

Συχνές ερωτήσεις

Η τομή είναι ορατή;
Η κλασική τομή της κοιλιοπλαστικής σχεδιάζεται ώστε να εκτείνεται οριζοντίως στο χαμηλότερο τμήμα της κοιλιάς και να κρύβεται καλά εντός του εσώρουχου ή του μαγιό. Υπάρχουν παραλλαγές του μήκους της τομής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την βαρύτητα του περιστατικού.

Παραδείγματος χάριν, σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως σε άτομα με σημαντική απώλεια βάρους, θα πρέπει να επεκταθεί προς την πλάτη (εκτεταμένη κοιλιοπλαστική), για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αποτελεσματικά την χαλάρωση που επεκτείνεται στα πλάγια του κορμού.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να περιοριστεί σε “mini” κοιλιοπλαστική, με τομή σαφώς μικρότερη, που μοιάζει με αυτή της καισαρικής. Η ουλή αρχικά είναι κόκκινη, ενώ σταδιακά γίνεται πιο λευκή και παίρνει περίπου το χρώμα του δέρματος. Δεν εξαφανίζεται ποτέ τελείως, αλλά μετά την πλήρη επούλωση γίνεται δυσδιάκριτη. Επίσης, μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω αισθητικά, με μη επεμβατικές θεραπείες, διαθέσιμες στην Artista Medico.
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;
Συνήθως απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες, ανάλογα με την περίπτωση. Σε όλες τις επεμβάσεις της κοιλιοπλαστικής, θα πρέπει να εφαρμόζεται στην κοιλιά για περίπου ένα μήνα μία ειδική ελαστική ζώνη, η οποία την συγκρατεί, εμποδίζοντας την εμφάνιση οιδημάτων και βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη ανάρρωση.

Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σε περίπου 7-14 ημέρες, ενώ η γυμναστική και οι έντονες σωματικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται για περίπου 4-6 εβδομάδες.
Θα πονάω μετά το χειρουργείο;
Το επίπεδο του πόνου είναι απολύτως ανεκτό, ενώ υφίεται εύκολα με απλά παυσίπονα.