Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση διόρθωσης των «πεταχτών» αυτιών (αφεστώτα ώτα), σε ανατομική θέση, πλησιέστερα δηλαδή στο κεφάλι. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά της σχολικής ηλικίας (μεγαλύτερα των 6 ετών).

Τα αυτιά, φυσιολογικά συνοδεύουν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Συνήθως, όταν τραβούν την προσοχή, δεν είναι επειδή είναι ελκυστικά, όπως τα μάτια ή τα χείλη, αλλά επειδή διαταράσσουν την συμμετρία του υπόλοιπου προσώπου. Αυτό γίνεται επειδή εξέχουν υπερβολικά από το κεφάλι ή είναι μεγάλα, φαινόμενο που χαλάει την φυσικότητα και την αρμονία του προσώπου.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο οι πάσχοντες να ενοχλούνται από την εμφάνιση των αυτιών τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ψυχολογικές συνέπειες. Συχνά επιλέγουν να αποφεύγουν τα κοντά κουρέματα ή τα χτενίσματα με πιασμένα τα μαλλιά, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να καλύψουν την αισθητική ατέλεια. Ειδικά στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η ανασφάλεια που δημιουργείται από την εικόνα των αφεστώτων ώτων και τα πιθανά σχόλια από συμμαθητές, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην διαμόρφωση της κοινωνικότητας και της εξωστρέφειας τους.

Πως λειτουργεί

Η διαδικασία ωτοπλαστικής πραγματοποιείται, είτε υπό τοπική είτε υπό γενική αναισθησία, αναλόγα με τις ανάγκες του ασθενούς, ενώ το χειρουργείο διαρκεί κατά μέσο όρο 2 ώρες. Οι τομές τοποθετούνται διακριτικά πίσω από το αυτί, καθιστώντας τις κρυφές. Το σήμα κατατεθέν μιας τυπικής διαδικασίας ωτοπλαστικής για την αντιμετώπιση των “πεταχτών” αυτιών είναι η σχολαστική αναδιαμόρφωση του χόνδρου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική τοποθέτηση των ραμμάτων.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας περιλαμβάνει την υπερδιόρθωση, κατά την οποία η θέση του αυτιού μεταβάλλεται σκόπιμα πέρα από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτός ο στρατηγικός ελιγμός λαμβάνει υπόψη την επακόλουθη χαλάρωση του δέρματος, επιτρέποντας στο αυτί να στραφεί φυσικά προς την προβλεπόμενη θέση με την πάροδο του χρόνου.

Μετά την επέμβαση, εφαρμόζεται σχολαστικά ένας ελαστικός επίδεσμος για τη θωράκιση και τη σταθεροποίηση των αυτιών, καθώς και για την αποφυγή αιμορραγίας. Αυτό το προστατευτικό στρώμα αφαιρείται συνήθως 3 έως 5 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ʃτη συνέχεια, μια ειδική ελαστική “κορδέλα” φοριέται καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας, για διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων, εξασφαλίζοντας τη διαρκή σταθεροποίηση και τη βέλτιστη επούλωση.

Τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι μακροχρόνια, προσφέροντας μια μόνιμη αλλαγή που εναρμονίζεται με το επιθυμητό αποτέλεσμα του ασθενούς.

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι ηλικία μπορεί να γίνει η ωτοπλαστική;
Η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση που απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και ενήλικες. Γενικότερα, το σχήμα του πτερυγίου του αυτιού δεν αλλάζει μεγαλώνοντας. Έτσι, η καταλληλότερη ηλικία για να γίνει η ωτοπλαστική είναι η προσχολική, δηλαδή περίπου 4-6 ετών, πριν δηλαδή χρειαστεί να έρθει το παιδί αντιμέτωπο με τυχόν ψυχολογικές συνέπειες στο σχολείο. Φυσικά, εάν δεν έχει γίνει σε αυτή την ηλικία η διόρθωση, τότε μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία.
Είναι ορατή η ουλή;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τομές της ωτοπλαστικής πραγματοποιούνται πίσω από το αυτί. Έτσι, η ουλή είναι πολύ καλά κρυμμένη όταν επουλωθεί, ακόμα και με πολύ κοντά μαλλιά.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου;
Εάν πρόκειται για ενήλικες, η επιστροφή σε δουλειά γραφείου μπορεί να γίνει μετά από μόλις 2-4 ημέρες, δηλαδή όταν αφαιρείται ο ελαστικός επίδεσμος και τοποθετείται μόνο η ειδική ελαστική κορδέλα. Για χειρωνακτικές εργασίες ή γυμναστική, συστήνεται λίγο μεγαλύτερη αποχή, για την αποφυγή της πιθανότητας ακούσιων χτυπημάτων στη χειρουργημένη περιοχή. Για τα παιδιά, συστήνεται απουσία από το σχολείο για περίπου 10 ημέρες, ώστε να έχει σταθεροποιηθεί το χειρουργικό αποτέλεσμα.
Είναι επίπονη η ωτοπλαστική;
Γενικώς, θεωρείται μία ανώδυνη επέμβαση. Εάν πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, τότε η μόνη δυσφορία κρατά για λίγα δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια της έγχυσης του τοπικού αναισθητικού. Εάν πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία (συνήθως στα παιδιά), τότε ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Μετεγχειρητικά, πολύ σπάνια περιγράφεται ήπια ενόχληση, που υφίεται με απλά παυσίπονα.
Πότε θα είναι ορατό το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα φαίνεται άμεσα μετά το χειρουργείο, ενώ βελτιώνεται περαιτέρω με την πλήρη υποχώρηση του οιδήματος, μετά από περίπου 10-14 ημέρες.