botox

Το μπότοξ αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές θεραπείες παγκοσμίως, λόγω της ταχύτητας και αποτελεσματικότητάς του.

Πως λειτουργεί

Στο πρόσωπό μας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το σώμα μας, υπάρχουν μύες. Οι μύες αυτοί, όταν συσπώνται, προκαλούν κίνηση στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το σχηματισμό των εκφράσεων. Ταυτοχρόνως, δημιουργούν την ρυτίδωση στο δέρμα μας, δηλαδή τις λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης.

Οι ρυτίδες έκφρασης, με την πάροδο του χρόνου, αποτυπώνονται όλο και εντονότερα στο δέρμα μας. Μέχρι ένα στάδιο, οι ρυτίδες είναι δυναμικές, δηλαδή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της έκφρασης μας, αλλά «σβήνουν» αυτόματα όταν το πρόσωπό μας επανέρχεται σε ηρεμία. Από ένα στάδιο και μετά, όμως, οι ρυτίδες αρχίζουν να «χαράζουν» στο πρόσωπο μας, παραμένοντας ακόμα και όταν σταματάμε την έκφραση. Αυτού του είδους οι ρυτίδες, ονομάζονται πλέον στατικές.

Η λειτουργία της βοτουλινικής τοξίνης είναι η στρατηγική «χαλάρωση» και προσωρινή αδρανοποίηση τμήματος των μυών, ώστε ναι μεν να υπάρχει κίνηση του προσώπου, αλλά αυτή η κίνηση να μην δημιουργεί έντονη ρυτίδωση και να μην αποτυπώνεται τόσο έντονα.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, επαναφέροντας την χαμένη νεανικότητα και προσφέροντας λείο και λαμπερό δέρμα. Επίσης, λειτουργεί προστατευτικά, έτσι ώστε να αποτραπεί η μετατροπή των δυναμικών ρυτίδων σε στατικές, που είναι και πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Γιατί να επιλέξετε το μπότοξ

Η πιο συνηθισμένη χρήση αυτών των ενέσεων αφορούν στην αδρανοποίηση των μυών του προσώπου που προκαλούν τις ρυτίδες του προσώπου. Πιο συγκερκιμένα το Botox χρησιμοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση ρυτίδων σε:

  • Φρύδια
  • Μέτωπο
  • Μύτη
  • Μάτια (πόδια της χήνας)
Κάποιες φορές, και κατόπιν ενδείξεων, μπορούμε να επέμβουμε σε και ρυτίδες που σχηματίζονται σε:

  • Χείλη
  • Πιγούνι
  • Γραμμή σαγονιού (ρυτίδες καπνιστών)
  • Λαιμός
Μπότοξ

Συχνές ερωτήσεις

Είναι το Μπότοξ επίπονο;
Η διαδικασία δεν θεωρείται επώδυνη. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν μια σύντομη περίοδο δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ένεσης, η οποία, όμως, υποχωρεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πότε θα δω τα αποτελέσματα;
Αν και η εμπειρία κάθε ασθενούς μπορεί να διαφέρει, συνήθως χρειάζονται 3-4 ημέρες για να δείτε τα αποτελέσματα του Μπότοξ, τα οποία φθάνουν στο μέγιστο βαθμό περίπου στις 15 ημέρες.
Θα επηρεαστούν οι εκφράσεις του προσώπου μου;
Στην Artista Medico στοχεύουμε πάντα στα φυσικά αποτελέσματα. Για να το πετύχουμε αυτό, οι ενέσεις πραγματοποιούνται με ακρίβεια, ώστε να αποδυναμωθούν και να χαλαρώσουν τα στοχευμένα τμήματα μυών χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των υπολοίπων. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρείτε τις φυσικές εκφράσεις του προσώπου σας.
Προκαλεί το Μπότοξ παρενέργειες;
Εφόσον η θεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό, οι τυχόν επιπλοκές περιορίζονται στο ελάχιστο. Τυχόν παρενέργειες από μια θεραπεία Μπότοξ μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές μελανιές, πρήξιμο, ερυθρότητα ή ευαισθησία γύρω από το σημείο της ένεσης, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα.
Πότε πρέπει να αρχίσω να κάνω Μπότοξ;
Το Μπότοξ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ατομικότητα και την διαφορετικότητα της ανατομίας του κάθε προσώπου. Η ηλικία της ιδανικής έναρξης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά πάντα εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Σαν γενικό κανόνα, μπορείτε να καταλάβετε ότι χρειάζεστε Μπότοξ, όταν οι ρυτίδες έκφρασης αρχίζουν να παραμένουν ακόμη και αν το πρόσωπό σας βρίσκεται σε φάση ηρεμίας. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται και να λαμβάνουν συμβουλές από τους ιατρούς μας πριν από τη θεραπεία. 

Μπότοξ Aftercare

Για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων η μετεγχειρητική φροντίδα είναι άκρως σημαντική.

Με τη σωστή φροντίδα, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών και εξασφαλίζετε τη μέγιστη διάρκεια των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, οι πρώτες 24 ώρες μετά την θεραπεία θεωρούνται οι πιο κρίσιμες και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πιο συγκεκριμένα, οι ιατροί μας προτείνουν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1. Αποφύγετε το άγγιγμα και το τρίψιμο: Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της τοξίνης, καθώς και τυχόν μολύνσεις και ερεθισμούς, είναι σημαντικό να μην αγγίζετε τα επίμαχα σημεία.

2. Μην ασκηθείτε: Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος. Αυτό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξαπλώσει την τοξίνη σε ανεπιθύμητες περιοχές και να μειώσει την αποτελεσματικότητά της στο σημείο της ένεσης. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

3. Παραμείνετε σε όρθια στάση: Είναι άκρως σημαντικό για τις πρώτες 4-5 ώρες μετά την εφαρμογή να μην σκύψετε ή ξαπλώσετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διάχυση της τοξίνης σε γειτονικές περιοχές, προκαλώντας ανεπιθύμητες ενέργειες.

4. Μην καταναλώσετε αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει την ροή του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιών.

5. Αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες: Οι υψηλές θερμοκρασίες αδρανοποιούν την τοξίνη, μειώνοντας τη δράση και τη διάρκεια της θεραπείας. Προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε περίσταση που μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία στην περιοχή έγχυσης, όπως την έκθεση στον ήλιο, την χρήση σεσουάρ και τους ατμούς από τα μαγειρικά σκεύη.