Βραχιονοπλαστική

Βραχιονοπλαστική

Η βραχιονοπλαστική (ανόρθωση βραχιόνων) αποτελεί την επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, σκοπός της οποίας είναι η διόρθωση της χαλάρωσης στους βραχίονες, μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης του περιττού δέρματος και λίπους.

Το φαινόμενο της χαλάρωσης συναντάται πολύ συχνά στα μπράτσα, με πιθανότερες αιτίες τις μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, την κληρονομικότητα και την ηλικία. Αυτό οδηγεί σε απώλεια του νεανικού περιγράμματος, με συχνή την εμφάνιση ραγάδων και τοπικής συσσώρευσης λίπους.

Το σχήμα θυμίζει χαρακτηριστικά τη δυσμορφία των «φτερών νυχτερίδας» (bat wing deformity). Κάποιες φορές, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό και να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς είναι από τα λίγα σημεία χαλάρωσης που γίνεται ορατό ακόμα και με ρούχα.

Γιατί να επιλέξω τη βραχιονοπλαατική;

Το lifting βραχιόνων, σας απαλλάσσει από την ανάγκη να φοράτε μακρυμάνικες μπλούζες και ξαναδίνει την χαμένη αυτοπεποίθηση. Παρέχει θεαματικότατη βελτίωση στο σχήμα, το περίγραμμα και την περίμετρο των μπράτσων, επαναφέροντας την σφριγηλότητα και ελαστικότητα τους.

Υποψήφιοι για βραχιονοπλαστική:
  • Άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών, που δεν είναι ιδιαιτέρως υπέρβαροι και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Όσοι εμφανίζουν σημαντική χαλάρωση στα μπράτσα, με ή χωρίς τοπική συσσώρευση λίπους.
  • Άτομα με μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, πιθανόν λόγω βαριατρικής επέμβασης.

Πως λειτουργεί η βραχιονοπλαστική;

Ανάλογα τα χαρακτηριστικά και την βαρύτητα του προβλήματος, επιλέγεται η κατάλληλη χειρουργική τεχνική.

Εφόσον η χαλάρωση είναι σχετικά μικρή και περιορίζεται στο ανώτερο τμήμα του μπράτσου, τότε επιλέγεται η μίνι βραχιονοπλαστική. Σε αυτή την τεχνική, η τομή πραγματοποιείται στη μασχάλη, μέσα σε φυσικές πτυχώσεις του δέρματος.

Εάν η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη και επεκτείνεται προς τα κάτω, τότε σχεδιάζεται και πραγματοποιείται τομή κατά μήκος του έσω τμήματος του μπράτσου, περίπου μέχρι τον αγκώνα.

Οι παραπάνω τεχνικές μπορούν φυσικά να συνδυαστούν με τοπική λιποαναρρόφηση, εφόσον συνυπάρχει περιττό λίπος, για αποτελεσματικότερη λύση του προβλήματος και το αρμονικότερο αποτέλεσμα.

Συχνές ερωτήσεις

Θα χρειαστεί να διανυκτερεύσω στην κλινική;
Εξαρτάται από την επιλεγόμενη τεχνική. Τις περισσότερες φορές, η μίνι βραχιονοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία ή μέθη, ενώ για την πιο εκτεταμένη βραχιονοπλαστική χρειάζεται γενική αναισθησία. Αντιστοίχως, συνηθέστερα μετά τη μίνι βραχιονοπλαστική δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στην κλινική, ενώ για την εκτεταμένη, απαιτείται παραμονή για 1 βράδυ.
Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;
Μετά την βραχιονοπλαστική, θα σας δοθεί ένα ειδικό ελαστικό ένδυμα, το οποίο και θα χρειαστεί να φοράτε για περίπου 1 μήνα, για την αποτελεσματικότερη επούλωση και την ελαχιστοποίηση του πρηξίματος.

Η επιστροφή στη δουλειά και στις καθημερινές συνήθειες μπορεί να γίνει περίπου 7-10 ημέρες μετά την επέμβαση, εφόσον δεν περιλαμβάνει άρση βάρους και πάντα ανάλογα με τις ιατρικές οδηγίες. Για την πιο έντονη σωματική άσκηση, η επαναφορά μπορεί να γίνει μετά από 30-40 ημέρες.
Πότε θα είναι ορατό το αποτέλεσμα; Είναι μόνιμο;
Το αποτέλεσμα είναι ορατό άμεσα μετά το χειρουργείο, ωστόσο έχει πολύ καλύτερη εικόνα μετά από 10-15 ημέρες, όταν και υποχωρεί το πρήξιμο. Το αποτέλεσμα τελειοποιείται μετά την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επούλωσης, δηλαδή μετά από 3-6 μήνες.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές διακυμάνσεις στο σωματικό σας βάρος μελλοντικά. Το χειρουργείο δεν μπορεί να σταματήσει την διαδικασία της γήρανσης, ωστόσο τα μπράτσα δεν πρόκειται ποτέ να έχουν την ίδια εικόνα που είχαν πριν την βραχιονοπλαστική, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.
Είναι εμφανείς οι ουλές;
Η μετεγχειρητική ουλή διαφέρει, ανάλογα με την επιλεγόμενη τεχνική. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν επιλεγεί η μίνι βραχιονοπλαστική, τότε η ουλή είναι καλά κρυμμένη μέσα στη φυσική πτύχωση του δέρματος της μασχάλης, σε σημείο που δεν είναι ορατή.

Στην περίπτωση που επιλεγεί η εκτεταμένη βραχιονοπλαστική, τότε η μετεγχειρητική ουλή θα βρίσκεται κατά μήκος του εσωτερικού – κατώτερου τμήματος του βραχίονα. Αρχικά θα έχει κόκκινο χρώμα, ενώ με την πάροδο του χρόνου γίνεται λευκότερη και παίρνει το χρώμα του δέρματος. Αν και ποτέ δεν εξαφανίζεται τελείως, καταλήγει να είναι σαφώς πιο δυσδιάκριτη, ενώ το αισθητικό της αποτέλεσμα μπορεί μελλοντικά να βελτιωθεί περαιτέρω, με μη επεμβατικές θεραπείες που είναι διαθέσιμες στην κλινική Artista Medico.